Martin Hašek
20. prosince 2017 • 13:50

Dostihový klub? Tip na dárek! Váňa vidí Theophila ve Velké

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to start z nuly téměř na sto. Projekt veřejnosti otevřeného Dostihového klubu iSport.cz začínal před dvěma lety na zelené louce. Když členové přijeli za klubovým koněm Theophilem na návštěvu do stájí, trenér Josef Váňa se při plánech pro příští sezonu nebál zmínit dvě známá slova – Velká pardubická. Klub je stále otevřený a prodává i vánoční poukazy.



Principál Josef Váňa stál na dvorku bohuslavských stájí na travnatém pahorku obklopený víc než dvěma desítkami zástupců největšího dostihového syndikátu v zemi.

„Pavla ho vytáhne ven, necháme ho chvilku popást. Nevím, jestli ho vypucovali,“ prohlásil starostlivě.

To už ale jeho žena Pavla z boxu vedla Theophila, dobrodružného koníka s jasným názorem na svět, jehož si Dostihový klub iSport.cz už dva roky pronajímá do svých služeb.

„To víš, že ho vyleštili!“ zahlaholila Váňová. „Vidím chlebíček, výborně,“ usmála se, když postřehla hosty s hnědákovou oblíbenou pochoutkou.

Kdyby Karel Čapek psal Velkou koňskou pohádku, tady by se mu psala krásně. Do kraje ční zalesněný kopec s působivým názvem Vladař a na dvou jeho úpatích cepuje svůj svět český dostihový král. Jeho centrála leží dílem v údolí v Mlýncích, kde do kopce stoupá cvalová dráha přímo na Vladař, kde také stojí tréninkové překážky a hned kousek vedle teče potok, v němž si koně chladí nohy.

Klubový kůň tráví zimu přes kopec v Bohuslavi, jen přes dvorek od stáje aktuálního šampiona Velké pardubické No Time To Lose. Tam Váňovi návštěvníky přivítali. Pak se všichni vyrazili zahřát do Mlýnců, kde principál svařil víno a jeho manželka nabídla bábovku s vaječným koňakem.

Theophilos v letošní sezoně nabíral zkušenosti na pardubické dráze, v červnu skončil čtvrtý v druhé kvalifikaci a v den Velké pardubické zopakoval loňské druhé místo v Memoriálu kapitána Poplera.

„Sezonu jsme moc dobře neuzavřeli. Poplera jsme chtěli vyhrát,“ durdil se ve vzpomínce Váňa, ale s úsměvem.

Dostihový klub po období příprav naostro rozjel svou činnost před dvěma lety s myšlenkou nabídnout veřejnosti možnost podílet se na vlastnictví dostihových koní, což je pro jednotlivce velmi nákladná záležitost. V prvním roce přilákal 70 členů, letos jich bylo už kolem stovky.

Předprodej pro další sezonu, v níž si klub opět pronajme Theophila, už běží. Jednotlivé členství stojí 1500 korun, párové 2000 a rodinné 3000 korun. Zájemci se mohou hlásit na stránkách www.dkfans.cz.

Sedmiletý hnědák má za sebou další nadějnou sezonu. Zahájil jí vítězství v Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem, po němž se několik desítek klubových členů zúčastnilo ceremoniálu přímo na dráze. Skončil také druhé ve Velké mostecké.

„Co s ním provedeme příští rok, to ještě nevíme. Nám by se nejvíc líbilo, kdyby jel vydělávat peníze někam do světa,“ uvažuje Váňa s tím, že se pro vypravení klubového autobusu nabízí například závodiště ve Štrasburku.

„Ale když se mu to v hlavě zklidní, a prostál by parádu před Velkou pardubickou, já si myslím, že by na to klidně mohl mít,“ naznačuje Váňa hlavní směr příští sezony.

Theophilos má v Česku na překážkách za sebou jen dvě kompletní sezony, už se ale zařadil mezi perspektivní koně. Letos udělal další krok v cestě, která by už v říjnu mohla mířit na Velkou pardubickou.

„Skokansky bych to už dneska skoro viděl. A distanc? Je po Elusive City, který sám běhal dlouhé štreky a chodil koncem. S distancí a vytrvalostí by problém být neměl,“ věří Váňa.

„Až na tu jeho hlavu svéhlavou. Potřeboval by psychologa, ale v dnešní době je to naprosto normální,“ směje se Pavla Váňová.

Theophilos si i letos udržel pověst koně, který v paddocku rád zlobí a vzpíná se na zadní. Na rozdíl od loňska ale žádného jezdce ještě před dostihem nevyklopil ze sedla, což vloni na jaře provedl žokeji Patricku Boekhoutovi.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud