7. února 2012 • 07:36

Váňa a spol. tratí, Itálie je kvůli protestům bez dostihů

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Itálie, země s nepřetržitým dostihovým provozem, pořádně chřadne. Už víc než měsíc je dostihový kolotoč zastaven, a kdy se opět roztočí, není jasné. Právě na Apeninský poloostrov jezdilo mnoho českých trenérů za zajímavými dotacemi do srovnatelné konkurence.



V minulých sezonách už v lednu několik v Česku připravovaných koní absolvovalo první starty v Itálii. Letos se ale na Jih nikdo nechystá.

„Měl jsem vybraných pět nebo šest koní, se kterými jsem chtěl běhat v Římě, ale není kde,“ sděluje naštvaně trenér Josef Váňa.

Účastníci dostihového provozu vstoupili do protestu, poté co jim vláda v rámci úsporných opatření snížila dotace do dostihů na rok 2012 ze 180 na 110 milionů eur. V Itálii dostihové dotace zajišťoval stát, a ten v současné době nemá na rozhazování.

Zainteresovaným se to však nelíbí, neboť dostihová krize v Itálii trvá již dlouho. Ještě v roce 2006 bylo odběhnuto 15 tisíc klusáckých dostihů, v roce 2010 již jen 10 tisíc. Podobná situace je v rovinovém provozu. To je po Německu nejvyšší propad v Evropě. Překážkové dostihy, které jsou pro české stáje hlavní lákadlo, jsou v Itálii menšinové, běhá se jich okolo dvou stovek za rok.

Od loňského léta působí v Římě u trenéra Paola Favera Josef Váňa mladší a ani od něj nejdou příliš pozitivní zprávy.

„Momentálně se vše zastavilo na mrtvém bodě, ani trenér Favero neví, kdy a jak by se mělo začít běhat,“ sděluje syn legendy českých dostihů. V Česku se dokonce spekuluje o tom, že by se nemuselo běhat v Meranu, místě s nejrozšířenějším překážkovým provozem. „O rušení Merana jsem nic neslyšel, takže nevím,“ snaží se rozehnat ty nejčernější mraky Váňa.

Jedno je jisté, bude se běhat o méně peněz, než tomu bylo v minulosti, což potvrzuje i Josef Váňa mladší.

„Dotace se budou snižovat určitě, ale v jaké míře nevím.“ Dostihová komunita nečeká jen se založenýma rukama a protestuje. „Uskutečnily se dvě stávky. Bylo na nich přes tisíc lidí z celé Itálie. Nechyběli ani špičkoví žokejové, kdyby největší hvězdy, bratři Demurové nejezdili v Japonsku, zúčastnili by se také,“ je přesvědčený Váňa.

Čeští majitelé tak začínají pokukovat, kde by mohli startovat jinde, když je v Itálii situace nepřehledná.

„Zkusíme Francii, ale tam je o to daleko náročnější, to už jsme si vyzkoušeli,“ sděluje šampion rovinových trenérů Václav Luka.

Do Francie se ve větší míře vypraví i Josef Váňa. „Budeme to zkoušet více než v minulosti, nic jiného nám nezbývá,“ sděluje žokejská jednička u Josefa Váni Josef Bartoš.

Ve Francii zatím dostihy nedostatkem netrpí. Dotace do cvalových dostihů v roce 2012 stoupnou o 12 milionů eur. Tamní dotace nejsou lákadlem nejen pro neběhající Italy, ale i pro Němce, kde jsou dostihy v problémech už dlouho.

 

40 tolik procent činí navrhované snížení dotací v Itálii, což se účastníkům dostihů nelíbí, a tak protestují a závodiště zejí prázdnotou

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud