23. května 2014 • 09:20

Olympionička Samková se projela s žokejem Váňou na Tiumenovi

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři sportovní hvězdy - olympijská šampionka ve snowboardcrossu Eva Samková, osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa a dostihový kůň Tiumen, trojnásobný vítěz Velké pardubické - se dnes sešly nedaleko Chyše na Karlovarsku.



Samková využila Váňova jarního pozvání a přijela za ním do jeho tréninkového střediska projet se na slavném hnědákovi. Asi hodinovou společnou projížďku v sedle zkušeného třináctiletého koně a po boku dostihové legendy si Samková užívala. Došlo i na rychlý cval a skoky přes překážky.

"Nikdy jsem tak rychle na koni nejela a nikdy jsem neskákala opravdové dostihové překážky," řekla Samková s širokým úsměvem a netajila se nadšením ze zážitku z krajiny pod vrchem Vladař. Na koni sice pravidelně jezdí, ale na ponících. S dostihovým koněm zkušenosti neměla. Zvyknout si na Tiumena jí přesto nečinilo problémy.

"Chovala se jako profík. Čtyřikrát týdně sedí na koni, tak to nemůže neumět," uvedl Váňa, který Samkovou na konci března na projížďku pozval. Snowboardistka ale nejdřív doléčila zraněný kotník. "Čekala jsem, až ta noha bude zdravá, abych si to mohla zažít. Jsem ráda, že jsem počkala, protože tohle bylo super," řekla.

Samková: Na Tiumena jsem si nemusela zvykat

Pochvalovala si jízdu na Tiumenovi i jeho povahu. "Nemusela jsem si na něj ani zvykat. Poslouchal, byl úplně hodný, sedla jsem si na něj a už mi vyhovoval," popsala. I na překážkách proto spoléhala na profesionalitu a zkušenosti Tiumena.

"Proutěnky byly v pohodě, ale pak byl jeden takový širší skok a já jsem přesně věděla, že on si to sám odpočítá, kdy se odrazit. Já jsem mu věřila, a když jsme najížděli na zahrádky, tak jsem prostě řekla, že to nechám na něm a budu se jen držet," usmívala se Samková při vzpomínce na své první skoky na dostihovém šampionovi.

Váňa, který ji doprovázel v sedle sedmiletého hnědáka Wild Dangera, se ji nebál na skoky pustit. "Nejdřív jsme si u lesa vyzkoušeli tři cvičné proutěné překážky. Když se přes to vrhla s takovým srdcem, tak jsem neměl vůbec strach z toho, že by naše tréninkové skoky nezvládla," poznamenal a několikrát ocenil, že Samková má "jezdecké srdce".

Eva Samková se na Tiumenovi cítila jako doma
Eva Samková se na Tiumenovi cítila jako doma

Tiumen je druhý Železník

Její zkušenosti v koňském sedle podle žokeje ocenil i sám Tiumen. V tréninkovém centru na něm prý mladé dívky jezdí. "Teď nevezl jen mladou holku, vezl zkušenou jezdkyni. Taky byl vidět rozdíl, kdyby na něm seděla holka, která nic moc neumí, tak by šel domů jako starý strhaný dědek. Když na něm sedí člověk, který to trošku umí, tak byl celou cestu domů veselý, pohopsával, poklusával. Poznal, že ten, kdo na něm sedí, ten to umí," řekl Váňa. Ještě před návratem do stájí udělali koním radost a vešli s nimi do rybníka.

Samková řekla, že po zlomenině kotníku je už zdravotně v pořádku. "Ještě neběhám, ale jezdím na kole, chodím do posilovny, do vířivek, na rehabilitace. Chce to čas, ale myslím, že to jde dobrým směrem," dodala.

Jednašedesátiletý Váňa zatím nechtěl říci, jestli na podzim opět pojede Velkou pardubickou. "Já jsem zaslechla v kuloárech, že prý ještě pardubická bude, když na to bude kůň," uvedla Samková. Když se jí žokej zeptal, jestli si myslí, že by Tiumen ještě ve svých 13 letech náročný dostih zvládl, bez váhání odpověděla, že Tiumen je "srdcař".

"To je takový druhý Železník," dodala Samková s odkazem na koně, v jehož sedle projel Váňa cíl Velké pardubické jako první čtyřikrát v letech 1987 až 1991.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud