Petr Malík
25. června 2014 • 14:09

Váňa se opravdu vrací: Manželka se nemohla dívat, jak jsem tlustý

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pochod cílovou rovinou a rozloučení se s kariérou české dostihové legendy je zapomenuto. Jezdecká éra Josefa Váni pokračuje dál! V sobotu odpoledne se opět vyšvihne do sedla Tiumena, aby absolvoval Memoriál Kamila Kuchovského na 4500 metrů, jeden z rámcových dostihů sobotního pardubického programu.



„Starty jinde než v Pardubicích už neplánuju, z toho už jsem se vyléčil,“ sděluje osminásobný vítěz Velké pardubické, který loni v říjnu oslavil jedenašedesáté narozeniny.

Publikum na závodišti v Pardubicích si ale comeback svého hrdiny užije naplno. Váňa v sobotu začne svůj letošní jezdecký program, který by měl vrcholit na podzim při Velké pardubické. Ve středu dopoledne si byl zaplavat, aby byl opět v dostihové kondici.

„Problémy s váhou jsem měl celý život, tak teď to nemůže být jiné, ještě mi chybí shodit kilčo, ale to už je pohoda. Ještě mám tři dny, abych se dostal do pohody,“ přibližuje Váňa přípravu na návrat do sedla. „Manželka ani nic neřekla, asi se také na mě nemohla koukat, jak jsem tlustý.“

Váňa se sice při minulé Velké pardubické s jezdeckou kariérou oficiálně rozloučil, ale už před koncem roku naznačoval, že se mu chce zpátky do sedla. Postupně začal zase trénovat a před měsícem potvrdil comeback.

„Táta každý den dře jako žádný jiný žokej u nás, jezdí na kole a plave, tak to letos proběhlo bez problémů. Když mamka viděla startovní listinu, tak ani nic neřekla. Když vidí tátu, jak maká, tak ji to přišlo jasný,“ představuje domácí atmosféru žokej Josef Váňa mladší, který se v sobotu s tatínkem utká v přímém souboji v sedle Silver Regenta.

„Těším se, navíc máme velkou šanci být v cíli raz-dva. To by bylo super,“ říká Váňa mladší.

Do ideální hmotnosti bude Josefu Váňovi ještě malinko chybět.

„Dali jsme tam o půl kila navíc, Tiumen mohl nést šedesát sedm a půl, ale dali jsme tam tátovu klasiku, šedesát osm kilo. Oba jsou s Tiumenem ještě trochu napapanější,“ říká Váňa mladší.

Jeho slova otec potvrzuje. „Tiumen má ještě pár kilo navíc, ale potřebujeme mu ukázat, že je to stále dostihový kůň, zatím jezdil pouze s holkama, tak ho potřebujeme trochu provětrat.“

Josef Váňa volí stejný model svého působení v sedle jako v minulém roce. Tehdy také první start absolvoval koncem června, podruhé se představil koncem srpna a potom v samotné Velké pardubické.

„Teď to zkusím a potom bychom dali kvalifikačku,“ plánuje si dostihový rok jezdecký veterán.

V sobotu se v Pardubicích pojede druhá kvalifikace, mimo jiné za účasti favorizovaného Trezora. Váňa se chce s Tiumenem zúčastnit až třetího kvalifikačního dostihu 23. srpna. Jeho syn o něj starost nemá.

„V práci padá daleko víc než v dostihu. Tady jezdí ty nejhorší koně, tak proč by neměl zvládnout dostih na Tiumenovi,“ přemítá Váňa mladší.

Tiumen, s nímž Váňa vyhrál Velkou pardubickou v letech 2009 – 2011, už je třináct let, ale patří k nejspolehlivějším koním.

„Chodí na myšlenku,“ říká s oblibou Váňa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud