Martin Mls
10. prosince 2019 • 20:01

Černé pásky za Ostravu. Den, kdy šel florbal stranou: Všechny nás to mrzí...

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NEUCHATELU | Nutnost neprohrát derby se Slovenskem a postoupit do čtvrtfinále mistrovství světa bez zastávky v ošidném předkole? Běžné florbalové starosti se najednou zdály tak nicotné. Češky zasáhla tragédie v ostravské fakultní nemocnici a do posledního zápasu ve skupině nastoupily s černými páskami.



„Chtěly jsme tím vyjádřit upřímnou soustrast a podporu všem, rodinám obětí i přeživším,“ vysvětlovala kapitánka Eliška Krupnová.

Se spoluhráčkami zažila smutné úterní probuzení. I do prosluněného Neuchatelu dorazila z Ostravy zpráva o šesti mrtvých a třech zraněných po ranním běsnění muže z Opavska, jenž se ještě před dopadením zastřelil. Šlo o druhou nejtragičtější střelbu v historii Česka.

„Pocházím z Ostravy, takže jsem hned kontaktovala rodinu, jestli jsou všichni v pořádku,“ vyprávěla útočnice Tereza Urbánková. „Mrzí nás, co se stalo.“

Kolektivní shoda na černých páskách byla rychlá. Pomohl je obstarat švýcarský trenér českého týmu Sascha Rhyner, jenž využil domácích kontaktů. Pak už zbývalo jen sehnat souhlas mezinárodní federace, ale ani s tím nebyl problém. Češky měly pásky na levých rukávech červených dresů, jen kapitánka Krupnová na pravém.

„Chtěly jsme aspoň takhle na dálku udělat nějaké gesto a podpořit všechny, kdo ztratili svoje blízké,“ popsala útočnice Michaela Mlejnková.

Její tým drásaly události krvavého úterního rána o to víc, že Ostrava patří k tradičním florbalovým baštám: šest reprezentantek tam aktuálně hraje a další čtyři pocházejí z regionu, dohromady jde o polovinu národního týmu. Za ostravské kluby nastupuje i pět slovenských reprezentantek.

„Rodiče některých holek pracují přímo v nemocnici, kde se to stalo, takže jsme se trochu strachovaly. Naštěstí byli všichni v pořádku a mohly jsme jít do zápasu s čistou myslí,“ líčila Mlejnková. „Myslím, že jsme v hlavách dobře nastavené: ne, že bychom tu smutnou věc daly úplně stranou, ale dokázaly jsme se soustředit na zápas a zvládnout ho.“

A teď to nejméně podstatné: Češky porazily Slovensko 19:3 a v pátek si zahrají čtvrtfinále.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud