22. dubna 2012 • 15:20

Z tělocvičen do plné O2 areny. Florbalové superfinále má rekord

Autor: Pavel Křiklan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to další z paradoxů, který z florbalu dělá pro ostatní sporty nepříjemného rivala. Jeho hráči jsou amatéři a před tréninkem chodí do práce nebo do školy. A přece včera způsobili znovu poprask! Nejlepší čeští florbalisté při historicky prvním Superfinále naplnili téměř osmi tisícovkami diváků O2 arenu. V ní Tatran Střešovice ve strhujícím finále české extraligy porazil Vítkovice 5:4 v prodloužení.



Bizarní třímetrové alegorické postavy, světelné efekty ve ztemnělé hale, potrhlí spíkři v žaketech... A k tomu báječná atmosféra, plné hlediště a úžasný florbal.

„Tohle jsem chtěl jednou zažít. Začínali jsme v malých tělocvičnách, trénovali ve večerních hodinách. A teď jsme stáli v plné O2 areně,“ zářil Jan Zahalka, kouč vítězů ze Střešovic. Superfinále florbalu, čili jediný zápas o mužský i ženský titul, předčilo veškerá očekávání.

Ta zbylá se naplnila. Mistrovské poháry pro sebe urvaly hráčky Herbadentu (pošesté v řadě, Bohemians zdolaly 6:2) a florbalisté z Tatranu (popatnácté z 19 ročníků).

A klasicky – Fridrich a spol. k tomu potřebovali prohrávat. Jako snad pokaždé. V zápase vedli přesně pouhých 12 vteřin, jinak pokaždé dotahovali náskok soupeřů z Vítkovic.

7 877
Tolik diváků přišlo na historicky první Superfinále. Jde o rekord českých halových sportů.

Titul jim hattrickem vystřílel kapitán Milan Fridrich, který vsítil i rozhodující trefu v prodloužení.

Po zápase si dlouze odmotával tejpy z lýtka, kvůli němuž nehrál vyjma úvodního duelu celé play off. Až včera naskočil. „Nejvíc mě štve, že rozhodl tenhle válečný veterán,“ popíchl hrdinu se smíchem Radomír Mrázek, trenér Vítkovic.

Superfinále nemohlo mít větší náboj, vždyť duel o všechno se prodlužoval. Napětí by se dalo stáčet.

„Tenhle zápas je pro hráče obrovskou psychickou zátěží. S ničím se nedá srovnat,“ uvedl Fridrich, šťastný střelec večera. I on na sobě pozoroval jisté chvění, ačkoliv je jako jeden z třicátníků živoucí zkušeností. „První třetinu jsme měli nohy z betonu,“ ucedil.

Milan Fridrich (vlevo) nehrál téměř celé play off. Na historické superfinále se vrátil a hattrickem rozhodl o titulu Tatranu
Milan Fridrich (vlevo) nehrál téměř celé play off. Na historické superfinále se vrátil a hattrickem rozhodl o titulu Tatranu

Mezi ženami se protáhla hegemonie Herbadentu, přesto klubová legenda Magdalena Kotíková (za svobodna Šindelová), byla po zápase smutná. Včera končila kariéru, po deseti minutách si ale zranila koleno a zbytek zápasu sledovala jen ze střídačky. Hořké...

„Souboj u mantinelu a konec. Asi se to tak mělo stát,“ hlesla kapitánka bronzových medailistek z nedávného světového šampionátu. I takhle může skončit Superfinále...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud