17. listopadu 2014 • 16:59

V nominaci florbalistů na MS je sedm medailistů a deset nováčků

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedm medailistů z minulých šampionátů zařadili do závěrečné nominace na prosincové mistrovství světa v Göteborgu trenéři českých florbalistů Radim Cepek a Zdeněk Skužný. Šestatřicetiletý brankář Tomáš Kafka má jako jediný ve sbírce jak stříbro z roku 2004, tak bronz z roku 2010. Bronzovou medaili z Helsinek mají také obránci Marek Deutsch, Jan Jelínek a útočníci Matěj Jendrišák, Milan Tomašík, Tomáš Sladký a Milan Fridrich.



Někdejší kapitán Fridrich je v nominaci, i když od předloňského šampionátu v Curychu za národní tým nehrál. "V první fázi po našem příchodu k týmu ještě laboroval se zraněním, potom se ale dal zdravotně dohromady a znovu potvrzoval svou extratřídu. Sledovali jsme ho stále a nakonec jsme se na jeho roli v týmu shodli," uvedl Cepek v tiskové zprávě.

Fridrich, který je ve Střešovicích hrajícím asistentem trenéra, po dohodě s Cepkem akceptoval, že nebude v elitních formacích. "Jede jako čtvrtý centr, který si nenárokuje pozici v základní sestavě, ale je kdykoliv připraven naskočit do zápasu. Rozhodující jsou hlavně jeho velké zkušenosti. Má už pár mistrovství za sebou a našemu celkově nezkušenému týmu má rozhodně co dát," řekl Cepek. Fridrich se chystá na čtvrtý šampionát, zkušenější jsou jen Kafka (7) a útočník Tomáš Sladký (4).

Ve dvacetičlenném týmu je hned deset hráčů, kteří budou na velké mezinárodní akci debutovat. Jsou to brankář Jan Barák, obránci Petr Heřmanský, Michal Podhráský, Lukáš Veltšmíd, Tomáš Sýkora a útočníci Jiří Curney, Patrik Dóža, Ondřej Mikeš, Jan Natov a Martin Zozulák. "Vsadili jsme na hráče, s nimiž jsme až na drobné výjimky pracovali celé dva roky a mají naši důvěru," uvedl Cepek.

Před brankářem Davidem Rytychem dostal vedle Kafky přednost Jan Barák. "Kdybychom mohli vzít tři brankáře, jedou všichni. Nakonec jsme to drobné procento přidali k Barákovi, v jehož prospěch rozhodla spolehlivá dlouhodobá práce. Jeho výkonnost má stoupající tendenci po celé dva roky," řekl Cepek na adresu 204 centimetrů vysokého gólmana.

Překvapením je i nominace Heřmanského. "O posledním volném místě mezi obránci se rozhodovalo mezi čtyřmi jmény. Petr nejlépe zapadá do našeho herního plánu. Máme ho vyzkoušeného z řady akcí a jsme přesvědčení, že námi přidělenou roli zvládne nejlépe," prohlásil Cepek.

Předloni v Curychu český tým zaznamenal sedmým místem historicky nejhorší výsledek, v Göteborgu to bude chtít napravit.

"Snažili jsme se poslední dva roky produkovat atraktivní herní styl a rádi bychom to potvrdili v prosinci v Göteborgu. Tam se bude úspěch či neúspěch samozřejmě posuzovat podle dosažených výsledků, takže jedeme s jednoznačným cílem být tentokráte znovu ve hře až do závěrečných dní," řekl Cepek, který nahradil po neúspěchu v Curychu Tomáše Trnavského.

Šampionát se hraje od 6. do 14. prosince a český tým narazí v základní skupině B na Norsko, Švýcarsko a Estonsko.

Nominace českých florbalistů na mistrovství světa v Göteborgu:

Brankáři: Tomáš Kafka (Tatran Střešovice), Jan Barák (JM Chodov),

Obránci: Marek Deutsch, Petr Heřmanský (oba Tatran Střešovice), Lukáš Veltšmíd (1. SC Vítkovice), Jan Jelínek (Mladá Boleslav), Tomáš Sýkora (JM Chodov), Michal Podhráský (TPS Turku/Fin.), Patrik Suchánek (IBK Dalen/Švéd.),

Útočníci: Martin Tokoš, Milan Tomašík (oba IBK Dalen/Švéd.), Jan Natov, Milan Fridrich (oba Tatran Střešovice), Ondřej Mikeš, Tom Ondrušek (oba JM Chodov), Jiří Curney (Mladá Boleslav), Tomáš Sladký (Chur/Švýc.), Martin Zozulák (Sokol Pardubice), Patrik Dóža (Pixbo Wallenstam/Švéd.), Matěj Jendrišák (Linköping IBK/Švéd.).

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud