14. prosince 2014 • 16:38

Florbalisty nakopl proslov asistenta. Obsah zůstane v kabině, říká Cepek

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako hráč a lídr české florbalové reprezentace získal Radim Cepek v roce 2004 ve Švýcarsku stříbro, teď na mistrovství světa v Göteborgu premiérově v roli trenéra dovedl tým k bronzu a v budoucnu by rád doplnil sbírku i o zlato. Devětatřicetiletý kouč převzal před dvěma roky tým po Tomáši Trnavském po propadáku v podobě 7. místa na šampionátu v Curychu a věří, že je po zintenzivnění tréninku v dvouletém přípravném období na dobré cestě.



"Čekám na tu poslední medaili, kterou bude můj cíl získat. Teď už to nepůjde jako hráč, tak musím vrhnout všechny síly, aby to bylo jako trenér," řekl novinářům Cepek, který startoval na prvním osmi světových šampionátech. V roce 2010 ho jeho předchůdce na lavičce národního týmu překvapivě nenominoval a Cepek ukončil reprezentační kariéru.

Nebyl před námi žlutý válec, řekl o bronzovém obratu kouč florbalistů
Video se připravuje ...

Je rád, že bronz je oceněním dvouleté práce týmu a doufá, že další tvrdý trénink všech kandidátů může reprezentaci posunout výš. "Na každé mistrovství světa musí být motivace vyhrát ho. Máme před sebou dva roky tvrdé práce a kdo ví. Ale Švédsko je válec, který jede a roluje jednoho vedle druhého, to znamená, že chci být při zemi a říct, my budeme tvrdě pracovat a zkusíme se dostat na lepší úroveň," uvedl Cepek.

Podle něj mužstvo ukázalo, že je na správné cestě, už v sobotním semifinále s Finskem (3:6). "Je to dobře připravený tým, dobře pracuje a nesmí usnout, což je práce nás trenérů. Teď musíme přidat i přitvrdit, protože nezkušenost v týmu je a v rozhodujících chvílích hráči ještě nemají tak klidnou hlavu a ruce. Musíme dále pracovat na kondici, technice a individuální činnosti," řekl.

Ocenil svěřence, jak v zápase o bronz se Švýcarskem otočili nepříznivý stav 0:2 a 2:3. "První třetina od nás nebyla stoprocentní, ale pak jsme se neskutečně zvedli a tým šlapal, jak jsme si představovali. Hráli jsme dál trpělivě. Nezačali jsme jančit a presovat, že musíme rozhodnout během pěti minut ve druhé třetině. Trpělivou nátlakovou hrou jsme donutili soupeře k chybám a čekali, až to tam spadne. Pak jsme dali dva šťastné góly a tým se sevřel, neskutečně šlapal," podotkl Cepek.

Čeští florbalisté v bronzové euforii po dramatickém zápase se Švýcary
Čeští florbalisté v bronzové euforii po dramatickém zápase se Švýcary

V první přestávce měl důrazný proslov k týmu jeho asistent Zdeněk Skružný, dlouholetý hlavní kouč, který dovedl mužstvo ke stříbru v roce 2004. "Většinou mluvím já, ale teď Zdeněk cítil potřebu něco říct. Věděl, že tohle je ta pravá chvíle. Jestli to kluky nakoplo, nebo ne, to nemůžeme vědět. Každopádně jsme se potom zvedli. Co říkal, to zůstane v kabině, nerad bych to ventiloval do médií," řekl Cepek.

Rozhodující gól dali Češi v přesilovce, v níž se prosadili na turnaji poprvé. "Celý turnaj jsme se v přesilovce snažili dát gól, ale nešlo to. Ani teď to nebyla nacvičená akce, po které byste řekli: Super, takhle se to má hrát. Padla tam dorážka, která nám nepadla třeba v sobotu s Finskem," uvedl.

Byl rád, jak tým zvládl třetí zápas ve třech dnech. "Pracovali jsme na tom celé dva roky. Od září příprava směřovala k tomu, že v neděli budeme hrát rozhodující zápas. Neporazili jsme Dány 10:1 nebo 12:1, ale věděli jsme, že máme před sebou dva těžké zápasy, proto jsme za stavu 4:0 povolili a dohráli to. Šetřili jsme se na neděli a kluci to prodali," dodal Cepek.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud