Zdeněk Janda
3. prosince 2016 • 10:59

Gólmana Kafku posílají do důchodu. Ale to ho ještě víc motivuje

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nemusíte florbal moc sledovat. Ale jeho jméno znáte. Gólman Tomáš Kafka, 38letý veterán, jenž má před sebou devátý (!) šampionát. Ani jemu poslední turnajový test nevyšel, ovšem zkušený brankář, civilním zaměstnáním auditor, se na vrchol sezony pravidelně dokáže připravit. A neodradí ho ani řeči, že by s tím měl praštit… „Začnu vždycky fungovat na maximum v situaci, kdy vím, že už je to potřeba,“ reaguje reprezentační lídr. Dnes od 15,45 hodin čeká tým bitva s Nory.



Na internetových diskusích si občas přečte, že už je starej, ať je soudný a nominaci odmítne… „Ale i tyhle řeči přispívají k tomu, abych do toho dával ještě víc,“ připouští, že ho podobné komentáře motivují. Právě z jeho košatých zkušeností by měl národní tým těžit.

Dnes jdou čeští florbalisté poprvé do akce, čekají je Norové. Zápas, který musí za každou cenu zvládnout!

38letý brankář před šampionátem zhubnul, stejně jako před minulými vrcholnými turnaji přípravu uzpůsobil tak, aby byl stoprocentně nachystaný. A i řeči, které se k němu dostanou, ho ženou dopředu.

„Přispívá to k tomu, abych ještě víc času a úsilí věnoval přípravě. Přemýšlel jsem, že jak si to poskládat, jak vyvážit trénink a relaxaci. Protože v mém věku už je to hodně o regeneraci,“ vypočítává gólman Tatranu Střešovice. Vedle něj v elitní lize dostává velký prostor i Michal Rebro.

Přesto si reprezentační kouč Radim Cepek bez stálice svůj tým nedovede představit. „Chytání je hodně o zkušenostech. Je hrozně těžké, aby přišel někdo, kdo to vyváží tím, že je o dvacet až třicet procent lepší v jiných disciplínách,“ vysvětluje brankář, jenž jinak v jedné auditorské firmě řídí oddělení investigativních služeb.

I nadále si ale udržuje florbalovou touhu na takové úrovni, že na reprezentační vrchol dokáže perfektně připravit. A co říká na téma domácího mistrovství, které se za dva roky odehraje v Česku? Byla by to pro něj jubilejní desátá účast…

„O tom nechci vůbec mluvit, ani vysílat žádný signál. Už teď schytávám kritiku, že jsem starý… Takže nechci nic říkat, abych nestrhnul lavinu, se kterou se teď nechci vypořádávat,“ tvrdí nejzkušenější člen českého týmu.

Dnes jde do tuhého. Cesta za vysněnou medailí začíná. V cestě stojí Norové, zítra Lotyši. Národní tým chce zapomenout na bídné výsledky z posledních dvou let, kdy ani jednou neporazil nikoho z TOP trojky (Švédsko, Finsko, Švýcarsko).

„Nejtěžší asi bude se přes ty špatné výsledky přehoupnout, připravit se na to mentálně a zvládnout první dva zápasy. A když se zvládnou, tak celý šampionát dopadne dobře,“ věří Kafka, dvojnásobný otec.

Řídí se heslem, které uslyšel od svých strejdů, úspěšných ragbistů. Jmenovali se, shodou okolností, Jágrové…

„Říkali mi: Dokud můžeš, tak hraj! Jak jednou přestaneš, už není cesty zpět…“ Zatím se toho drží.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud