8. prosince 2016 • 16:59

Do poloviny trápení, pak už jízda. Češi smetli Estonsko a jsou v semifinále MS

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Čeští florbalisté vyhráli ve čtvrtfinále mistrovství světa v Rize nad Estonskem 8:2 a v sobotu od 15:30 SEČ budou bojovat o finále s vítězem pátečního souboje mezi Finskem a Dánskem. Nerozhodný stav 2:2 zlomili svěřenci trenéra Radima Cepka čtyřmi góly v druhé polovině druhé třetiny. Čtyřmi body za tři branky a jednu asistenci se na výhře podílel Tom Ondrušek.



 "Důležité je hlavně to, že jsme postoupili do semifinále. Dal jsem tři góly a budu si víc věřit. Ale na druhou stranu, i když je to fráze, moc mě to nezajímá. Hlavní je, že jsme zůstali trpěliví, zvládli jsme to a doufám, že před plnou halou budeme hrát o další vítězství," řekl novinářům Ondrušek.

Oslavou postupu obhájců bronzu do semifinále si mohl vychutnat 127. start v reprezentaci útočník Tomáš Sladký, který vyrovnal český rekord nynějšího kouče Cepka.

Češi začali podle očekávání náporem a Estonci bránili na vlastní polovině. Ve třetí minutě šel favorit do vedení, když brankář Öige lehké Jelínkovo nahození jen vyrazil a Šebek se nadvakrát prosadil z dorážky. Pak dvakrát nebezpečně pálil Dóža. V osmé minutě trefil Ondrušek tyč a po rychlém protiútoku zužitkoval Kareliussonovu přihrávku u levé tyče volný Wöiduma.

Matěj Jendrišák mohl být v výkonem českého týmu spokojený
Video se připravuje ...

V dalším dobývání zatažené defenzivy přenesl v polovině úvodní části Dóža hru z pravé strany na levou a Ondrušek pohotově překonal přesouvajícího se estonského gólmana. Ve 13. minutě ale zůstal na levé straně nekrytý Kareliusson a zužitkoval ideální Markusovu příhru.

"Když je soupeř pasivní a jenom stojí, tak ono to trochu svádí k tomu, že my pak stojíme taky, dáváme si pomalé nahrávky, a to je nejhorší, co se může stát. To bylo v první třetině, tak jsme kluky nabádali, ať jdou více do pohybu, že pak se místo najde a góly dáme. To se stalo," prohlásil asistent trenéra českého týmu Radek Sikora.

Češi pak dlouho marně dobývali obranný val soupeře. V úvodu druhého dějství při Dóžově šanci stihl zblokovat střelu Strömfelt. Vzápětí po Němečkově ztrátě utekl Markus, který po blafáku minul Součkovu branku. Na druhé straně si nenašly cestu do branky pokusy Kološe, Dóži a Curneyho.

Zleva Mats Tamme z Lotyšska a Marek Matějčík z ČRFoto ČTK

Ale ve 33. minutě při Wöidumově vyloučení už se Češi radovali. Ondrušek naznačil střelu, krásně uvolnil Sýkoru, který zakončil do prázdné branky. Za 31 vteřin zvýšil po rychlé kombinaci Matejčík. V poslední minutě druhé dvacetiminutovky se trefili Češi ještě dvakrát. Po přihrávce Curneyho překonal Öigeho Jendrišák a 20 sekund přes pauzou trefil levý horní roh branky Suchánek.

Do závěrečné třetiny naskočili do hry Veltšmíd, Koutný a Tokoš místo Kološe, Matejčíka a Beneše. V 43. minutě trefil Wöiduma pravou tyč a na druhé straně po přihrávce Koutného skóroval podruhé v utkání Ondrušek. Češi se ubránili při Šešulkově vyloučení a 44 vteřin před koncem dovršil hattrick i výsledek Ondrušek.

Sikora byl rád, že duel nebyl podobně dramatický jako na ve čtvrtfinále MS v roce 2010 v Helsinkách, kde ještě jako hráč prožil na hřišti výhru nad Estonci 3:2 po samostatných nájezdech.

"Měl jsem dva takové černé mraky. Jeden byl Lotyšsko, ten byl odehnán v neděli. Teď jsem měl trochu černý mrak Estonsko a ten byl taky odehnán," poukázal Sikora i na odplatu proti Lotyšům za prohru na MS v roce 2012, před kterým už se přesunul do realizačního týmu tehdejšího trenéra Tomáše Trnavského.

 Čtvrtfinále:

ČR - Estonsko 8:2 (2:2, 4:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 3. Šebek (Jelínek), 11. Ondrušek (Dóža), 33. Sýkora (Ondrušek), 33. Matejčík (Sladký), 40. Jendrišák (Curney), 40. Suchánek (Tomašík), 43. Ondrušek (M. Koutný), 60. Ondrušek (M. Koutný) - 8. Wöiduma (Kareliusson), 13. Kareliusson (Markus). Rozhodčí: Vilkki, Alakare (oba Fin.). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:0. Diváci: 833.

Sestava ČR: Souček - Jelínek, Němeček, Kološ (41. Veltšmíd), Suchánek, Šešulka, Sýkora - Curney, Jendrišák, Šebek - Matejčík (41. Tokoš), Tomašík, Sladký - M. Beneš (41. M. Koutný), Dóža, Ondrušek. Trenéři: Radim Cepek a Radek Sikora.

Švédové rozdrtili Německo

Florbalisté Švédska vyhráli ve čtvrtfinále mistrovství světa v Rize podle předpokladů nad Německem vysoko 11:0. V boji o finále čeká úřadující mistry světa v sobotu od 11:45 SEČ vítěz pátečního duelu mezi Švýcarskem a Norskem. Švédové si připsali na MS šestnáctou výhru za sebou.

Čtyři body za tři branky a jednu asistenci si připsal útočník Alexander Galante Carlström a hattrick zaznamenal i Kim Nilsson. V úvodní třetině ještě drželi Němci s osminásobnými vítězi dosavadních deseti šampionátů krok a prohrávali jen 0:2. Po druhém dějství už měli sedmibrankovou ztrátu.

Švédsko - Německo 11:0 (2:0, 5:0, 4:0)
Branky: 6., 12. a 35. Galante Carlström, 24., 42. a 59. K. Nilsson, 36. a 53. Eriksson, 38. a 59. Stenberg, 37. Nordgren.

O 9.-12. místo:

Slovensko - USA 7:3 (1:1, 3:0, 3:2), Lotyšsko - Kanada 11:1 (3:0, 5:1, 3:0),

MATCH OVERVIEW LEGACY

Volný den na MS florbalistů: Češi se saunovali a hráli stolní hokej
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud