Jiří Uhlíř
22. listopadu 2008 • 15:51

Richter: Švédsko doženeme za deset let

TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dostal se k samotným tvůrcům světového florbalu. Martin Richter hrál za švédský klub Jönköping dva a půl měsíce, byla to pro něj posvátná zkušenost.



Současně realisticky dodává, že doba pro dosáhnutí úrovně švédské velmoci ještě nějaký čas českému florbalu potrvá. Nejbližší konfrontaci nabídne zápas v základní skupině na mistrovství světa v Praze a Ostravě v prosinci.

Společně se spoluhráči ze střešovického Tatranu Fridrichem a Garčarem sedí nad papíry a kují taktiku před světovým šampionátem. Reprezentační útočník však může ve strategické debatě přispět cennými informacemi. Richter hrál se švédskými hráči, zná jejich mentalitu a styl.

„Nesmíme jejich gólovou mašinu rozjet hned zpočátku. Musíme je bojovně ukočírovat,“ radil 25letý florbalista. „Když potřebují, tak skvěle napadají a ubránit jejich přesilovky je skoro nemožné.“

Richter se dostal do jednoho z nejlepších severských klubů minulý rok, v rámci studijního pobytu. Na univerzitě v Jönköpingu pobyl půl roku, ale za místní klub si zahrál pouze dva a půl měsíce, protože se nedostal do play-off .

Největším šokem v první švédské lize byl herní rytmus v zápasech. „Hlavně jsem si zvykal na důraz a rychlost,“ poučil se student Vysoké školy ekonomické v Praze. „Přispívá k tomu i zcela jiný způsob pískání rozhodčích, jsou hodně benevolentní. Jinak co se týče techniky, nejsme o moc horší.“

Z českých florbalistů prý několikanásobní šampioni obavu nemají. A jejich chování tomu odpovídá. „Prohlašují, jak je situace v českém týmu vůbec nezajímá. Chtějí se soustředit jen na sebe,“ odkryl Richter, který minulou sezonu dosáhl poprvé v kariéře na extraligový titul, když exceloval v Tatranu. „Ale pozor. Nicklas Jihde, velká švédská osobnost, jednou prohlásila, že v budoucnu jedině Češi budou Švédy porážet.“

V rozložení silových poměrů, jaký je například v ledním hokeji, doufají nejen čeští hráči. Zatím to však nejde. Švédská reprezentace je prostě dokonalá. „Většina hráčů měří skoro dva metry, mají dlouhé ruce, rychlost a kreativní myšlení. Průměrný švédský florbalista se v mnoha věcech neliší od našeho výborného hráče. Jejich úroveň doženeme tak za deset let,“ analyzoval Richter.

První zápas s florbalovým gigantem sehraje český výběr sedmého prosince v Ostravě. S favoritem ještě nikdy nevyhrál. „Pokud se s nimi ale střetneme ve finále, zvítězíme čtyři tři,“ věští Richter, který má v reprezentační statistice jednadvacet gólů a devět asistencí.

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud