11. června 2009 • 16:30

Garčar: Švédská liga je někde jinde

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na nejkvalitnější florbalovou soutěž světa se těší český reprezentant Milan Garčar, který zamířil ze Střešovic do švédského Falunu. Sportovní výzva u šestadvacetiletého ofenzivně laděného obránce zvítězila.



A to i přestože měl s přítelkyní těžké rozhodování a sám s těžkým srdcem přerušil práci televizního komentátora na Eurosportu. Falun se s ním zkontaktoval v březnu přes nového reprezentačního trenéra Tomáše Trnavského, bývalého Garčarova spoluhráče z národního týmu.

Trnavský jako hrající trenér působí ve švýcarském Grünenmattu, kde koučoval společně s Patrickem Bäckem. Ten nyní jako nový sportovní manažer Falunu hledal posilu do obrany.

"On mě sledoval už na Evropském poháru a na mistrovství světa," podotkl Garčar. Angažmá řešil až po skončení play off a v květnu se definitivně dohodly o přestupu i kluby.


337848:gallery:true:trueLoučení se Střešovicemi si ale představoval jinak než finálovou porážkou s Vítkovicemi. "Bylo by to jednodušší, kdyby to bylo spojené s oslavami a odešel bych s tím, že jsem odvedl celou štaci v Tatranu vítězně," povzdychl si.

Rozhodování o odchodu do nejlepší florbalové soutěže světa ale bylo celkově těžké. "Největší problém byl v tom, že mám výbornou práci v Eurosportu. Za rok jsem se dostal na nějakou pozici, měl jsem dost práce, navíc bude rozšiřovat Eurosport 2 na českou verzi, kde bude pravděpodobně více prostoru i pro florbal, což bych zaštítil," doplnil.

Florbalová výzva ale zvítězila. "Je mi šestadvacet, je to příležitost. Ta kvalita je úplně jinde. Chci to zkusit. Jinak bych se k tomu stavěl, až budu mít třeba rodinu," uvedl. Ve Falunu uzavřel roční smlouvu s opcí.

"Respektuji potřeby své přítelkyně, která všechno opustí. Uzavřeli jsme kompromis a smlouva je do 30. dubna příštího roku," řekl s tím, že hraje roli i sportovní stránka věci. Pokud by nehrál pravidelně, chtěl by se před další sezonou před mistrovstvím světa vrátit do extraligy.

Nejvyšší soutěž ve Švédsku si zahraje teprve jako třetí Čech po Radimu Cepkovi a Martinu Richtrovi. "On by tam chtěl hrát asi každý, ale záleží, kdo na to má nervy. Kdyby to bylo jako v jiných sportech, kde se za to berou velké prachy, tak by to rozhodování bylo jiné. Je to ale pořád na poloprofesionální úrovni, takže je to spíš o lásce ke sportu.

"Ve Falunu bude mít zajištěné bydlení a klub mu sežene práci. "Začneme ji řešit od začátku července. Mám určitě požadavky a vím, že ty peníze nebudu brát za čtyřhodinové sezení na recepci. Budu pro to muset něco udělat. Určitě bych chtěl pracovat hlavně hlavou, myslím, že příležitostí spojených s angličtinou bude docela dost. Chci hlavní energii dávat florbalu. Když už tam jdu, tak bych byl rád, aby si pak říkali, že tenhle hráč něco odvedl," uvedl Garčar.

V smlouvě má zaručený požadovaný příjem i v případě, že by mu klub práci nesehnal. Podle kontraktu se musí věnovat také studiu švédštiny. "Jsem přesvědčený, že jen s angličtinou nevystačím. Klub také chce, abych mluvil švédsky. Nějaké věty mě učí i spoluhráč z Tatranu Johan von der Pahlen. I když ty první nebyly moc užitečné," směje se Garčar.

Strach má trochu ze severské zimní tmy, do auta na cestu si ale přibalí i sportovní výbavu, kterou ve středisku zimních sportů využije. Domů se dostane nejen při reprezentačních srazech a na Vánoce, ale i v říjnu kvůli studiu. "Mám státnice a pak promoci," dodal.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud