6. prosince 2009 • 21:42

FOTO: Florbalistky klepou na dveře semifinále MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

České florbalistky udělaly první velký krok k postupu do semifinále mistrovství světa ve Švédsku. V jedné ze dvou klíčových bitev o postup mezi nejlepší čtyři udolaly Lotyšsko 7:5. V pondělí nastoupí v 19:15 před kamerami Eurosportu2 proti dosud suverénnímu domácímu týmu, hlavnímu aspirantovi na zlato. V úterý je čeká bitva s Norskem, dalším sokem v boji o druhé místo ve skupině A.



Na to, jakou měl pro oba týmy důležitost, byl duel hodně rozháraný. Ani jeden celek nedokázal soustředěně bránit, soupeři si vyměňovali v rychlém sledu po dvou, třech brankách. Jako první začaly Češky, během pěti vteřin 12. minuty se trefily Křížová a Rullová. Jenže týmu v modrých dresech nestačila ani vedení 3:0 a 5:2, aby partii v klidu ovládl. "Zatímco my se na gól nadřeme, Lotyškám stačilo šest střel na tři góly," povzdechl si kouč Jaroslav Marks.

Váňová, která v brance nahradila Christianovou, musela svůj tým ve třetí části vydatně podržet ve dvou oslabeních, aby houževnaté Lotyšky nevyrovnaly. To už český tým hnaly vpřed spřátelené Slovenky, které přišly kamarádky po svém duelu povzbudit. A jejich volání po gólu favoritky vyslyšely.

Dravá Křížová byla v úniku v oslabení faulována a kanonýrka Jílková trestné střílení proměnila tři minuty před koncem v rozhodující gól. "Ještěže mě srazily. Už od půlky jsem se modlila, aby se jim to povedlo. Přece jen z trestného střílení je na gól větší šance, než po úniku přes celé hřiště," usmívala se Křížová rozpustile.

Fotogalerie se vztahuje k zápasu proti týmu Spojeným státům.

Tým České republiky na národní vlajce.
Tým České republiky na národní vlajce.


Kterákoliv hráčka mířila do kabiny, ulevila si, jaké to byly nervy. "S nimi je prostě tak vždycky. Ve všech kategoriích se jim míček vždycky odrazí na střelu, vyjde jim náhodná klička a dají snadný gól. A pereme se o výsledek," vyložila útočnice pražských Bohemians letitý osud vzájemných duelů.

Kouč Marks si přál, ať už konečně z týmu spadne nervozita, která jej dusí od začátku turnaje. "Tohle vítězství by nás mohlo nakopnout. Byl to úspěch kolektivu, to je vždycky cennější," přemítal.

Proti Švédsku nechá odpočinout dvě hráčky základní sestavy, s horkým favoritem turnaje si chce jen "zahrát hezký zápas". A pak se soustředit na Norsko. "Bude to jednodušší zápas než ten dnešní. Norky nejsou tak střelecky disponované, podle mě je Lotyšky porazí," naznačil, že už vidí poprvé v historii ženskou reprezentaci v semifinále MS.

Skupina A:

Česká republika - Lotyšsko 7:5 (3:2, 3:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 12. Křížová (Šteglová), 12. Rullová (Koníčková), 16. Rozumová (Novotná), 22. Koníčková (Macurová), 26. Novotná (Šindelová), 36. Billá (Šteglová), 57. Jílková z trestného střílení - 18. E. Bankavová z trestného střílení, 20. Z. Bankavová (Oseová), 29. Varšová (Isjominová), 31. Isjominová (Jurušová), 37. Isjominová (Karklinová). Rozhodčí: Eduard, Renz (oba Švýc.). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváci: 300.

Sestava ČR: Váňová - Moťková, Kalecká, Šimáčková, Billá, Bartošová, Macurová - Rozumová, Novotná, Šindelová - Křížová, Šteglová, Jílková - Rullová, Jelínková, Koníčková.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud