15. května 2023 • 22:00

SESTŘIH: Česko - Lotyšsko 3:4p. První prohra na MS, Batna trefil senzaci

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
13
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší, než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Historická prohra. Čeští hokejisté si na mistrovství světa připisují první porážku. Ve třetím zápase na turnaji v Rize prohráli 3:4 v prodloužení s domácím Lotyšskem, které si proti Česku připisuje premiérovou výhru na velkých akcích. Lotyši, kteří byli hladoví po prvním triumfu na šampionátu, byli od začátku aktivnější. Čechům se sice podařilo otevřít skóre, dvakrát vyrovnat a dotáhnout duel do prodloužení, hladová lotyšská parta si ale šla za senzační výhrou před vlastními fanoušky. V čase 64:16 rozhodl útočník Oskars Batna.



Do první šance se dostal ve 4. minutě lotyšský kapitán Daugavinš, který se ocitl sám před Hrubcem, ale ztroskotal na pravém betonu českého gólmana. Další pokus vyslal Dzierkals. Šilovse prověřil z ojedinělého pokusu Košťálek. Na druhé straně se dostali ke střelám Abols a opět Daugavinš, ale v čase 8:25 se radovali Češi. Z pravého kruhu se trefil k bližší tyči přes Voženílkovu clonu Němeček a oslavil premiérovou branku na velké mezinárodní akci, na které debutuje.

Lotyši se ubránili při Dzierkalsově vyloučení nejdříve při hře ve čtyřech proti třem a pak v pěti proti čtyřem. Dziekals po návratu z trestné lavici mohl jít do úniku, ale přihrávka na něj byla nepřesná a skončila u Hrubce. V závěru první části, kterou Lotyši ovládli v poměru střel na branku 13:4, trefil Tomášek z levého kruhu boční konstrukci branky.

Ve 23. minutě vytěsnil Hrubec ramenem Freibergsovu střelu. Vzápětí už se ale Lotyši dočkali vyrovnání. Rihards Bukarts se od modré čáry od pravého mantinelu trefil přesně k protější tyči. Za 62 sekund tým kouče Harijse Vitolinše vedl. Freibergs při střídání českého mužstva vyslal do protiútoku Dzierkalse a útočník Českých Budějovic vypálil z pravého kruhu do bližšího horního rohu.

Při Kundrátkově vyloučení mohl zvýšit Indrašis, který zamířil z pravého kruhu do boční sítě. V polovině druhé třetiny zužitkovala elitní česká řada svůj nápor a po Červenkově přihrávce prostřelil zblízka Šilovse mezi betony Kubalík a dal třetí branku na turnaji. Při Zbořilově trestu nepřekonal Hrubce z levé strany z úhlu Rihards Bukarts, který trefil spojnici branky. Potom právě on sledoval z trestné lavici, jak Šilovs zlikvidoval Černochovu bekhendovou dorážku.

V úvodu třetí třetiny zahrozil Sedlák tečí Červenkovy přihrávku. Hrubce ohrozil Roberts Bukarts a ve 46. minutě se opět radovali Lotyši. Po vyhraném vhazování vystřelil od modré čáry Cibulskis a Jordán bruslí poslal puk mimo dosah českého gólmana.

Při Abolsově trestu vytěsnil Šilovs vyrážečkou Červenkovu střelu. Potom zahrozil Flek. V 57. minutě se Jalonenův dočkal vyrovnání. Červenka uvolnil na levém kruhu Kempného, který zamířil do odkryté části branky. Lotyši pak ještě ustáli závar po Kundrátkově střele.

V nastavení měli možnosti Černoch a po Sobotkově akci Tomášek. Na druhé straně neuspěl Indrašis. Radovali se nakonec Lotyši a po Jaksově střele v pádu dorazil puk Batna.

Další zápas v základní skupině B sehraje český tým ve čtvrtek od 15:20 SELČ proti Slovinsku.

Lotyši byli živější, hladovější, kritizoval Čechy Jandač. Červenka? Pro nároďák dýchá
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 08:25. Němeček, 29:21. Kubalík, 56:58. Kempný

Hosté: 22:16. Ri. Bukarts, 23:18. Dzierkals, 45:22. Cibulskis, 64:16. Batna

Sestavy

Domácí: Hrubec (Vejmelka) – Kempný, Kundrátek, Dvořák, Košťálek, Jordán (A), Zbořil, Němeček, Knot – Červenka (C), Sedlák, Kubalík – Smejkal, Špaček, Kaut – Flek, Sobotka (A), Tomášek – Voženílek, Černoch, Beránek.

Hosté: Šilovs (Punnenovs) – Zile, Balinskis, Jaks, Mamčics, Freibergs, Čukste, Cibulskis – Balcers, Abols (A), Daugavinš (C) – Ro. Bukarts (A), Batna, Dzierkals – Andersons, Smirnovs, Keninš – Ri. Bukarts, Džerinš, Indrašis – Ločmelis.

Rozhodčí

Heikkinen, Huerlimann – Nothegger, Yletyinen

Stadion

Arena Riga

Návštěva

7780 diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Švýcarsko 7 6 0 1 0 29:10 19
2. Kanada 7 4 1 1 1 25:11 15
3. Lotyšsko 7 3 2 0 2 21:17 13
4. Česko 7 4 0 1 2 22:16 13
5. Slovensko 7 3 0 2 2 15:15 11
6. Kazachstán 7 1 2 0 4 14:31 7
7. Norsko 7 1 1 1 4 9:17 6
8. Slovinsko 7 0 0 0 7 9:27 0

Vstoupit do diskuse
13

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud