Michal Koštuřík
9. května 2008 • 13:57

Jícha fandil Jarolímovi

TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český házenkář z Kielu se připravuje na vrchol kariéry, v neděli může vyhrát Ligu mistrů



KIEL - Zatím žádný velký stres. Házenkář FILIP JÍCHA si před nedělní odvetou finále Ligy mistrů se Ciudadem Real vyrazil se spoluhráči na fotbal do Hamburku. Viděl, jak jeho krajan Jarolím smutnil po bundesligové porážce s Brémami. "S Hamburkem sympatizuju, ale Davida vůbec neznám," líčí pětadvacetiletá spojka z Kielu v rozhovoru pro deník Sport.

 

* Co vás to napadlo vydat se ve středu večer na fotbal?

 

"Hamburk je jen asi osmdesát kilometrů daleko. A celou sezonu jsme hráli systém středa neděle, takže jsme se na fotbal nedostali. Tohle byla jediná šance. Jelo asi deset kluků z mančaftu. I to svědčí o tom, že držíme při sobě. Jak se říká: tým vyhrává i prohrává společně."

 

* A prohrál i Hamburk...

 

"Škoda. Většina spoluhráčů fandí Hamburku. Je to nejbližší bundesligový klub od Kielu. A není to tak, že mu přejí jenom Němci. Ty máme ostatně v kádru jen dva. A ani jeden z nich s námi ve středu nebyl."

 

* Liší se atmosféra ve vyprodané hale házenkářů Kielu a v nabité aréně fotbalistů Hamburku?

 

"V házené je kontakt s hráči daleko užší, diváci sedí pár centimetrů od hrací plochy. A když vám nadávají, je to pěkně slyšet. Na fotbale se to rozplyne po tribunách. Házenkářská atmosféra působí silněji. To je výhoda všech halových sportů. Já jsem byl v Hamburku na fotbale poprvé. Ale dřív jsem byl v Mnichově a na Schalke. V Lemgu se jezdilo do Bielefeldu, který byl blízko."

 

* Jak je možné, že neznáte Davida Jarolíma? Vždyť vaši reprezentační parťáci Filip a Kubeš s ním kamarádí a v létě spolu hrávají v Praze fotbálek...

 

"Vím to. Ale já jsem se prostě ještě s Davidem nikdy nepotkal."

 

* V Lemgu, kde jste hrál předtím, vám říkali Pavel podle fotbalisty Pavla Nedvěda. Přivezl jste si tuhle přezdívku do Kielu?

 

"To ne, tady ji nikdo nepoužívá. Nechytla se. Kluci vědí, že se mi tak říká, ale jsem pro ně Filip. Ovšem když mi někdo volá z Lemga, Pavla mám hned na talíři. To je jasné."

 

* Už nosíte v hlavě nedělní zápas? V prvním duelu na hřišti Ciudadu Real jste vyhráli o dvě branky a triumf v Lize mistrů máte nadosah. Co to s vámi dělá?

 

"V hlavě to utkání nosím. Zrovna ve středu jsem říkal, že bych chtěl, aby se hrálo už zítra a bylo to za náma. Ale je fakt, že musíme pořádně zregenerovat. V žádném případě není rozhodnuto. Trenér přišel s tím, že porazit Ciudad v naší hale bude ještě těžší než uspět tam. Nic jistého rozhodně nemáme. Musíme si přiznat, že jsme měli ve Španělsku i kus štěstí. Ciudad nebude mít tak špatný den jako v semifi nále Barcelona, kterou jsme doma porazili o deset gólů. Budu šťastný, když zvítězíme o gól."

 

* Dokázal byste dnes sehnat lístek na zápas?

 

"To je absolutně nemožné. I my hráči jsme dostali pokyn, že nemáme dávat žádné objednávky. Už tak je překročena kapacita. Prý bychom zaplnili i padesátitisícový fotbalový stadion v Hamburku. Naše hala je deset let v kuse vyprodaná. K mání je před každým utkání jen kolem tří set vstupenek a ty jsou hned pryč. Já jsem v předstihu sehnal lístky pro rodiče a čtyři kamarády."

 

* V prvním utkání jste zahodil sedmimetrový hod. To je vaše letošní trauma, že?

 

"V předchozích zápasech jsem házel sedmičky docela často. A párkrát jsem neměl špatnou úspěšnost. Ve Španělsku jsem to taky nehodil až tak blbě. Ale brankář Štěrbik předvedl vynikající zákrok. Musím se ještě na to podívat na videu. Ale tohle mě nerozhodí. Hraju v pohodě. Zase mám po těch zraněních radost z házené. Jsem psychicky odolný. A konečně zdravý!"

MICHAL KOŠTUŘÍK

Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud