2. září 2008 • 15:55

Házenkář Jícha vyhrál Superpohár

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Začal sezonu stejně jako fotbalový kouč Mourinho angažmá v Interu Milán - ziskem Superpoháru. Zdá se, že házenkáře Filipa Jíchu čeká v německém Kielu dobrý rok.



„Cítím se skvěle,“ hlásí šestadvacetiletá spojka. Nový kouč týmu Gislason českému kanonýrovi věří víc než jeho předchůdce Serdarušič.

Ve finále německého Superpoháru jste porazili velkého rivala z Hamburku o pět branek, vy sám jste se trefi l šestkrát. Ideální start do sezony, že?
„Přesně tak. Chtěli jsme obhájit trofej z loňska. Hlavně na našem novém trenérovi bylo znát, jak moc touží vyhrát. Superpohár jsme vzali se stoprocentní vážností.

A podali jsme solidní výkon. Hrálo se v Mnichově, na Olympijský stadion přišlo deset tisíc lidí. Zpočátku byli trošku skleslí, protože jsme rychle vedli 8:2. Pak se ale hra vyrovnala a všichni fanoušci si to užili. Byl to pěkný zápas. “

V létě došlo v Kielu k mimořádně významné změně. Po patnácti letech skončil trenér Noka Serdarušič. Proč?
„Měl nějaké neshody s manažerem. Myslím, že šlo o osobní spory. Nemohli spolu dál pracovat. Takže se řešilo, jestli bude pokračovat kouč, nebo manažer. Nakonec byla Nokovi vypovězena smlouva, kterou měl ještě na rok.“

Mrzí vás, že odešel?
„Pod Nokou jsem odehrál jeden rok a byla to pro mě cenná zkušenost. On je jedním z nejúspěšnějších trenérů v historii házené. Celý Kiel vlastně vybudoval.

Jeho hlavní síla byla v taktice. Jeho odchod, to byl pro všechny hráče šok. Dozvěděli jsme se to uprostřed dovolené, takže do toho nikdo z nás ani nemohl zasáhnout. Noka byl hodně přísný. Udržoval si od nás odstup.“

Pod Islanďanem Gislasonem je to volnější, že?
„Alfred je výborný kouč i člověk. Baví se s námi i o věcech mimo házenkářskou sféru. Dlouho trénoval Magdeburk i islandský nároďák. S Magdeburkem vyhrál v roce 2002 Ligu mistrů.

Naposledy vedl Gummersbach, odkud jej naše vedení vykoupilo. Mně se s ním velmi dobře spolupracuje. Není takový diktátor jako Noka Serdarušič.“

Věří vám?
„Z toho, jak se ke mně chová, mám pocit, že ano. Stoprocentně si zahraju víc než loni. Zatím jsem velice spokojený. Nejčastěji nastupuju na levé spojce. Hlavní je, že jsem se konečně vyhrabal ze všech zranění.

Zase se můžu spolehnout na své tělo. V Superpoháru se mi hrálo velmi dobře. Vypadá to, že by to mělo být o hodně lepší než minulou sezonu. Házená mě teď moc baví.“

V týmu máte dva olympijské vítěze. Jak jste přivítali Francouze Omeyera a Karabatiče?
„S Nikolou Karabatičem spím na jednom pokoji na hotelu, takže mám o Pekingu podrobné zprávy. Ukázal mi i zlatou medaili. S oběma hráči jsem byl během olympiády v kontaktu, psali jsme si esemesky.

Bylo fajn vidět spoluhráče, jak se jim v Pekingu daří. Na druhou stranu si člověk říká, že by se tam chtěl taky podívat.“

Jaké má Kiel v nové sezoně cíle? Zase plánujete všechno vyhrát?
„Cíle se nemění. Ve všech soutěžích chceme hrát až do konce.“

Brzy začne kvalifi kace o postup na ME 2010. Těšíte se třeba na zápas s Francií v Brně?
„To je jasné. Už jsme se o něm s Omeyerem a Karabaticem bavili. Pro ně to bude první test po olympiádě. Francouzi to berou jako nejtěžší zápas v kvalifi kace, protože jsme považovaní za druhý nejsilnější tým ve skupině.

A navíc hrajeme doma. Oni jsou takoví, že nás můžou podcenit. Budou mít v hlavě, že jsou olympijští vítězové.“

Takže má Česko šanci na vítězství?
„Proč by ne? Už jsme je několikrát na velkých akcích porazili.“

Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud