29. prosince 2022 • 10:00

Příjemný společník. Jak si oddechnout v MG ZS, kompaktním SUV

Autor: Jakub Kolár, Auto Tip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

V aktuálním hektickém údobí není od věci si oddechnout aspoň v autě. A když je nekomplikované a bez řady rozčilujících „vymožeností“, jen dobře.



Čínské automobilky v poslední době berou Evropu útokem. Jde o nové hráče, jež s předchozími neúspěšnými pokusy nemají nic společného, přesto se najde značka, kterou už lze považovat za tradiční.

Jmenuje se MG a její pevné základy dělá nejen jméno odkazující na legendárního anglického producenta sportovních vozů, jehož štafetu firma převzala, ale také evropský vývoj nebo už opravdu silná pozice na významných trzích. Například v Německu MG už v říjnu překonalo metu 10 000 registrací, což byl jeho plán pro celý rok.

Jedním z tahounů evropského odbytu exportně nejúspěšnější čínské automobilky je model ZS, kompaktní SUV s rozměry 4323 x 1809 x 1663 mm, které na jaře 2020 prošlo modernizací. Jeho tuzemský ceník aktuálně obsahuje varianty s motorem 1.5 DVVT o výkonu 78 kilowattů, respektive s přeplňovaným tříválcem 1.0 TGI disponujícím 82 kW.

Poháněna jsou vždy přední kola, spalován benzin, převodovky jsou až na jedinou výjimku manuální. Výbavové úrovně existují čtyři: Essential, Emotion, Elegance a Exclusive. Největší odlišnosti posledních dvou představuje střešní okno (Elegance) a právě samočinná převodovka (Exclusive).

Řidiči ocení dobře tvarovaný volant (byť pouze výškově nastavitelný) a povedená sedadla. Už analogové přístroje základní varianty Essential jsou výborně čitelné, v noci lze navíc ztmavit jejich podsvícení. Od linie Emotion pak už je k dispozici digitální přístrojová deska. Infotainment používá dotykovou obrazovku o úhlopříčce 10,1 palce, standardem je bluetooth nebo platformy Apple CarPlay a Android Auto. Mezi asistenty nechybí pomocník pro rozjezd do kopce a sjíždění strmých svahů. Prima je zachování několika fyzických tlačítek pro regulování hlasitosti audia, teploty nebo intenzity ventilátoru.

MG ZSFoto MG

Po nastoupení je hned patrná velmi dobrá kvalita materiálů a zpracování nebo velkorysá nabídka prostoru, přičemž ve druhé řadě míst je kabina stejně široká jako vpředu, takže se tu dobře uvelebí i tři dospělí. ZS, na jehož vývoji se podíleli inženýři z Velké Británie, je naladěno na pohodlnou a klidnou jízdu.

Na ostřejší hrátky toto SUV s rozvorem dlouhým 2585 mm moc není, nejvyšší rychlost v závislosti na motoru a převodovce činí 170-180 km/h, zrychlení na stovku se pohybuje v rozmezí 10,9 až 12,4 sekundy. Na druhou stranu posilovač řízení je nejpříjemnější právě v dynamickém režimu, který nabízí k městskému a normálnímu.

Jakmile pochopíte, že modelu s měkčím podvozkem nejlépe sluší klidná a ustálená jízda bez výstřelků, odmění se vám především velmi tichým provozem. Motor nebo pneumatiky neruší ani na dálnici, i když zrovna tady chvíli trvá, než automobil rozjedete. Plavný pohyb a dobrá práce s manuální převodovkou vedou také k přijatelné spotřebě paliva – není problém držet se stabilně pod sedmi litry na sto kilometrů. Nádrž má přitom objem 45 l. Zavazadlový prostor pobere 448 litrů, škoda že jeho hrana je až osmdesát centimetrů vysoko a vstupní otvor není právě největší.

Doprovodné služby má MG nadstandardní. Týká se to hlavně záruky na celé vozidlo. Ta totiž činí celých 7 let, nebo 150 000 kilometrů. S tím se může měřit pouze Kia. Na neprorezavění je garance taktéž sedmiletá, ale už bez omezení nájezdu. Evropská asistence je zdarma první rok, dalších čtrnáct pak pro všechny majitele, kteří pravidelnou údržbu provádějí v autorizovaných servisech MG.

Ceny začínají na 424 940 korunách, nejdráž vyjde ZS 1.0 TGI Exclusive – na 529 940 Kč. Už v prvním pololetí roku 2023 by se měla nabídka čínské značky u nás výrazně rozšířit, přibudou totiž modely MG4 a MG5.

MG ZSFoto MG

Témata:  auto, auto MG, MG ZS
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud