15. prosince 2017 • 15:55

Macháček před Dakarem: Vyhrát v mém věku by byla frajeřina!

Autor: juh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyřkolkář Josef Macháček vyráží na svůj patnáctý ročník slavné Rallye Dakar. A jak už se stalo tradicí, ostřílený matador vyhlašuje, že se jedná o jeho opravdu poslední účast na nejtěžším motoristickém podniku. „Tentokrát je to doopravdy, už tam vážně nemám co dělat,“ usmívá se pětinásobný vítěz v kategorii quadů. Nadcházející Dakar tedy bere jako oslavu svých šedesátých narozenin a rozlučku. Zároveň se netají ambicemi zaútočit na přední pozice. „Vyhrát mladý není žádný problém, vyhrát starý je frajeřina,“ říká jezdec týmu BARTH Racing. Jubilejní 40. ročník Rallye Dakar startuje 6. ledna v Limě.



V letošním roce zkušený závodník na čtyřkolce triumfoval v Hungarian Baja i v Sahara Rallye El Chott. V Tunisu absolvoval 2000 kilometrů na tvrdých cestách a písečných dunách. „Bolelo mě celé tělo snad jen kromě operovaného ramena. Takže jsem připraven,“ připomíná Josef Macháček zranění z letošního ročníku Dakaru. Navíc, aby bylo vše „pojištěno“, dal Macháček své čtyřkolce od Yamahy osvědčené jméno Legenda. „Došel jsem k závěru, že když ji nazvu novým jménem, tak si toho neváží. Vrátil jsem se tak k Legendě, se kterou jsem slavil vítězství v roce 2007,“ vysvětluje.

O tom, že se jedná o poslední ročník, se rozhodl na jaře. „Když jsem se dal dohromady po operaci rameny, říkal jsem si, že bych to mohl ještě jednou zkusit. Čtyřkolka navíc vůbec nebyla poničená, tak proč toho nevyužít,“ popisuje Macháček, jenž ročník 2018 pojímá jako oslavu významného životního jubilea. Zároveň ho těší i velká účast v kategorii čtyřkolek. „Celkem je nás čtyřiapadesát. Když jsem začínal, jelo nás asi šest. Dakar tak budu končit při rekordní účasti,“ poznamenává.

Pořadatel ničí etapy pomocí limitů

V současné době se Macháček vyhýbá nebezpečným sportům a činnostem, u kterých se může zranit. Prohlíží si startovní listinu a trať v Jižní Americe. „Trasu tak ze sedmdesáti procent znám, za patnáct ročníků mě nemůže nic překvapit. Všiml jsem si, že organizátoři víceméně okopírovali etapy z roku 2016. Každopádně na to, že se letos jede kulatý Dakar, jsem to čekal přece jenom těžší,“ přiznává s tím, že se nebojí ani náročného startu: úvodní etapy totiž začínají v peruánských dunách. „Ty jsou specifické svou velikostí. Stovky kilometrů strávíme pouze v písku, což bude náročné zejména na navigaci. Takové etapy ale budou vedle té úvodní pouze tři. Pak zase pojedeme do hor a do bláta, což mě moc nebaví.“

Zkušeného jezdce na čtyřkolce také čím dál víc štvou rychlostní limity na ostrých měřených úsecích. Dakarská kolona totiž často během nich vjíždí do vesnic a osad. „Tam se musíme plazit i třicítkou. Když ji porušíme, dostaneme penalizaci i peněžní pokutu – deset euro za každý kilometr. V rozpisu se sice dočtete o tom, že vás čeká pět set ostrých měřených kilometrů, ale z toho třeba devadesát jedete rychlostí babičky na kole,“ připodobňuje Macháček, který do peruánské Limy odlétá spolu s BARTH Racing týmem v úterý 2. ledna. První etapa pak odstartuje o čtyři dny později.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud