29. prosince 2017 • 10:54

Pabiška je po letech před Dakarem zdravý, chce se posunout vpřed

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

David Pabiška bude nejzkušenějším českým motocyklistou na lednové Rallye Dakar. Na legendární soutěži se představí již pojedenácté, jubilejní desátý start ho čeká na motocyklu. Děkuje za to i svým fanouškům, kteří jej finančně podpořili.



Pabiška totiž přišel o jednoho ze sponzorů, a proto se rozhodl spustit kampaň na serveru Startovač. Fanoušci mu pomohli, po drobných částkách mu poslali 380.000 korun.

"Hrozně mě to potěšilo a vážím si toho. Už dříve mi lidi říkali, že by mě symbolicky podpořili, teď jsem se do toho nechal trochu uvrtat. A myslím, že se to povedlo," řekl Pabiška ČTK.

"V rozpočtu je to kapka v moři, ale není to zanedbatelné," podotkl čtyřiatřicetiletý závodník. S příznivci se pak setkával a připravil pro ně i malé dárky. "Je to zavazující, ale neobtěžuje mě to. Můžu je vidět, podat si s nimi ruku. Je to fajn," řekl člen týmu Barth racing.

Před minulým ročníkem rallye se rozhodl výrazně změnit přípravu i upravit stravu a změn se snažil držet i letos. "Trošičku jsem u toho zůstal. Nejde to držet celý rok, je to v některých případech bolavé. Například, když máš rád sladké," pousmál se Pabiška, jenž se na začátku roku musel vypořádat se zdravotními problémy.

Krátce po návratu z minulého Dakaru šel na operaci s kolenem a rekonvalescence se nakonec protáhla na čtyři měsíce. "Dostal jsem křížový vaz od dárce a tělo to asi nechtělo přijmout. Byl jsem z toho špatný. Teď už je to ale dobré. Můžu dokonce hrát i hokej, což jsem dříve nemohl. Po třech letech můžu říct, že jsem zdravý," uvedl Pabiška, jehož bratr Lukáš hraje za extraligovou Mladou Boleslav.

Jezdec má hokej má rád, i proto se inspiroval u Jaromíra Jágra a začal trénovat se závažími. Běhá s nimi a maskou na Ještěd. "Jsem jako boxer Rocky, trénuju v přirozeném prostředí," pousmál se Pabiška. Maskou omezuje přísun vzduchu do plic a simuluje si náročné podmínky v horách.

I díky kvalitní přípravě Pabiška věří, že se mu v lednu podaří vylepšit 45. místo z předešlého ročníku. "To byl děs," konstatoval. O šance na lepší výsledek jej připravily technické problémy hned v úvodu soutěže. "Neustále mě někdo předjížděl, pak já předjížděl je, pak to zase zdechlo... Chybu jsme našli a opravili až šestý den, kdy už jsem to nevydržel a začal kolem sebe hodně nadávat. KTM platíme nemalé peníze, ale služby nebyly dobré," podotkl.

Zatím nejlepším Pabiškovým výsledkem je 18. místo z roku 2014. "Chtěl bych se vrátit na pozici, kterou mám nejradši. To je kolem 25. místa. Kdyby to bylo do dvacky, bylo by to skvělé. Je to ale i o štěstí," řekl liberecký závodník, který počítá s tím, že pořadatelé připraví pro jezdce tentokrát hodně náročnou trať.

"Je to 40. ročník, takže se určitě hodně snažili. A vždy, když se v minulosti snažili, tak to přehnali. To je jejich mor. Kdo tam pak vydrží nejdále, padají mu body do klína. Je potřeba vydržet v solidním tempu do cíle. Očekávám někde nějaký průšvih," dodal Pabiška.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud