19. ledna 2018 • 06:05

Výkony na hranici možností. Nejnáročnější Dakar ze všech, hlásí Macík

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepší český jezdec v poli kamionů na Dakar 2018 Martin Macík statečně bojuje s nástrahami nejnáročnějšího motoristického závodu na světě. V letošním ročníku legendární soutěže se posádce týmu Big Shock Racing staví do cesty množství smolných náhod, že by to vydalo na knihu. Ve 12. etapě to byly potíže s chladičem. I přesto je Macík stále na výborné 7. pozici.



„Nádherná etapa, hodně technická, takové máme rádi a jsme v nich rychlí. Všechno fungovalo, projížděli jsme řečiště jako o závod. Pak jsme přijeli do hor a auto začalo trochu vařit. Začala nám unikat voda z chladiče, který se v náročném terénu prorazil. Díra byla tak veliká, že ani během neutralizace mezi částmi etapy jsme nebyli schopni ji opravit," vykládal navigátor František Tomášek.

„Takže každých 10 až 20 kilometrů jsme museli zastavovat a doplňovat vodu. Bylo jí obrovské množství, takže jsme si ji museli brát od místních. Měli jsme plnou kabinu kanystrů a pet lahví, lítaly nám všude. A tak jsme dojeli až do cíle,“ líčí Tomášek.

Posádka tak ztratila cenný čas, ale i přes komplikace s chladičem, dojela etapu na slušném 14. místě a celkově drží 7. pozici. Zůstává tak nejúspěšnějším kamionem v českých barvách a celá posádka neztrácí chuť dál bojovat.

„Je to nejšílenější a nejnáročnější Dakar ze všech, které jsme zažili. Jsme už strašně unavení, přehřátí, nevyspalí. Za poslední dny jsme zavřeli oči sotva na pár hodin. Hlavně mechanik Michal Mrkva má brutální spánkový deficit. Je to tu drsné fyzicky i psychicky. Ale do cíle kamion dotlačíme, i kdyby trakaře padaly!“ vzkazuje Macík.

A pro dokreslení situace dodává: „Kdo to nezažil, nedokáže si to vůbec představit. Dneska jsem usnul, když jsme stáli na startu do druhé části etapy. Kluci mě vzbudili, já jsem popojel další tři metry a usnul znova. V autě trávíme v děsném vedru nacpaní v kombinézách celý den. Zima, vedro, kašel, dehydratace, fakt drsný. Někdy bych to chtěl sledovat z té strany od vás. Připadáme si jako komiksové postavičky, které zdolávají nemožné úkoly.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud