10. ledna 2021 • 15:30

Loprais se posunul na průběžné čtvrté místo, potíže měl Macík i Prokop

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Aleš Loprais oslavil dnešní 41. narozeniny posunem na čtvrté místo v průběžném pořadí Rallye Dakar. S kamionem Praga zajel v 7. etapě šestý čas a předstihl krajana Martina Macíka, jenž měl hned na začátku menší technické problémy. Martin Prokop mezi automobily i motocyklista Martin Michek byli dnes dvanáctí.



Organizátoři 43. ročníku rallye připravili pro závodníky po dni volna v maratonské etapě 737 km dlouhou trať, jejíž součástí bylo 471 km rychlostní zkoušky. Loprais zaostal o 15 minut za nejrychlejším Rusem Dmitrijem Sotnikovem, který si upevnil vedení. V průběžném pořadí dnešní oslavenec předstihl Macíka, kterého porazil i Martin Šoltys, o 20 minut.

Mezi automobily se Prokop díky dvanáctém času posunul na deváté místo průběžného pořadí. Vedení si upevnil třináctinásobný dakarský vítěz Stéphane Peterhansel z Francie. Etapu vyhrál Jazíd Radžhí ze Saúdské Arábie, za kterým Prokop zaostal o 31:31 minuty. Vedoucí Peterhansel byl druhý a zvýšil náskok na svého nejbližšího pronásledovatele Násira Al Attíju z Kataru na téměř osm minut.

Prokop se snažil auto šetřit

„Dnes to byl spíše taktický výkon, protože se na začátku jelo sto kilometrů na písku, na kterém se nám ničí poloosy. Jeli jsme pomalu a rytmus byl hrozný, žádná zábava. Snažili jsme se auto šetřit,“ uvedl Prokop, jenž měl problémy s defekty.

Pneumatiku musel měnit hned dvakrát. „Bohužel druhý defekt začal hořet, takže jsme museli přeházet gumy. Nechtěli jsme je dávat do auta, aby nám nechytlo. Ztratili jsme tak nějaký čas. Poté nám zbývalo 230 kilometrů do cíle a měli jsme jen jednu rezervu, tak jsme jeli pomalu. Nebylo to nic hezkého a neměl jsem ze sebe dobrý pocit,“ řekl jezdec týmu Benzina Orlen. Posádka potřebovala dostat auto v pořádku do bivaku, kde se dnes budou muset závodníci obejít bez pomoci týmových mechaniků.

Devátého Prokopa dělí od prvního Peterhansela tři hodiny. Na osmého Giniela de Villierse z JAR ale ztrácí jen 14 sekund.

Michek je s dnešní etapou spokojený

Mezi motocyklisty byl nejrychlejší obhájce prvenství Ricky Brabec z USA. Michek za ním zaostal o 8:35 minuty a stejně jako v pátek se dostal pod desetiminutovou ztrátu. V předešlé etapě ale následně dostal minutovou penalizaci za překročení stanovené rychlosti. Novým lídrem kategorie je Chilan José Cornejo, na druhého Tobyho Price z Austrálie má ale náskok jediné vteřiny.

„Byla to drsná, ale pěkná etapa. Prvních 120 kilometrů to byl masakr, jelo se jen na písku, sjíždělo se z velkých dun dolů a nahoru, a mezi nimi byl hrubý písek plný trávy, takže to i kopalo,“ řekl Michek, jenž je i nadále průběžně osmnáctý. Později se jelo na tvrdším povrchu. „Víc jsem si to užíval. Myslím, že se mi etapa docela povedla. Trefil jsme navigaci a dvanácté místo je perfektní výsledek,“ dodal jezdec týmu Orion Moto Racing Group.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud