16. března 2011 • 18:07

Šéf Renaultu: Věřím, že Kubica bude zase vítězit!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Každý den je šéf týmu Lotus Renault Éric Boullier v kontaktu s těžce zraněným pilotem formule 1 Robertem Kubicou a sleduje jeho rekonvalescenci.



Polský jezdec se podle jeho názoru jednou vrátí v plné formě do kolotoče prestižní motoristické disciplíny, z níž vypadl po hrozivé únorové havárii při italské rallye. Boullier to dnes řekl novinářům při krátké návštěvě Prahy.

"Každý den si píšu či hovořím s Robertem (Kubicou), lékařem nebo jeho manažerem a vede se mu velmi dobře. Začal rehabilitovat, takže to nejdůležitější má teprve před sebou, přeci jen byl měsíc v posteli. Začal trénovat, což je pro něj hodně náročné. Ztratil sílu, hmotnost," uvedl Boullier, který loni v lednu nahradil ve vedení týmu za podvody potrestaného Flavia Briatoreho.

Šestadvacetiletý Kubica, jehož místo v kokpitu formule 1 minimálně v úvodu sezony F1 zaujme Němec Nick Heidfeld, při nehodě ve voze Škoda Fabia narazil ve vysoké rychlosti do svodidel a vážně si poranil ruku, o kterou málem přišel. Nyní už prý hýbe prsty. "Nikdo neví, jak dlouho to potrvá, všechno jde ale lépe, než se čekalo. Prý se z toho dostane úplně a bude kompletně v pořádku," řekl Boullier.

O návratu Kubici do formule 1 však nechtěl spekulovat. "My bychom byli rádi, aby to bylo zítra, ale i kdyby to bylo letos, byli bychom velmi spokojení," prohlásil. "Hlavně, ať se vrátí do normálního života," uvedl Boullier, jehož tým prý na Kubicu počká minimálně dva roky, během nichž ho bude testovat, zda bude schopen se dostat do bývalé formy. "Já mu věřím," řekl funkcionář.

Takhle zřejmě asi došlo k nehodě Roberta Kubici
Takhle zřejmě asi došlo k nehodě Roberta Kubici

Šéf týmu nepovažuje za chybu, že Kubica jel rallye. "Je to jeho život, potřebuje zábavu, protože formule 1 je zčásti hlavně jeho práce," vysvětlil Boullier. "Rallye miluje, je to smůla, co se stalo, jsme z toho smutní, ale rozumím mu, že tomu pokušení nemohl odolat," řekl šéf týmu. "Ale už trénuje opravdu hodně, skákal dokonce z kolečkového křesla, až mu lékaři museli říct, aby zpomalil a zalezl do postele," řekl s usměvem.

V rozvojovém programu stáje Lotus Renault je také Jan Charouz. Český talent by to podle Boulliera mohl jednou dotáhnout do formule 1, kterou již testoval. "Nikdo neví, jak dlouho mu to potrvá, ale musí jít postupně nahoru," uvedl šéf týmu F1. V příští sezoně by mohl Charouz absolvovat jeden celý testovací den v monopostu. "Ale už jen to, že je s týmem, mu pomáhá v rozvoji. Jedna sedačka v autě je úplně něco jiného, ale Jan to určitě může dokázat. My mu pomůžeme, ale je to hlavně na něm," řekl.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud