9. července 2011 • 15:29

Kvalifikaci na VC Británie opanoval Red Bull

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalifikaci na Velkou cenu Británie formule 1 vyhrál loňský vítěz ze Silverstonu Mark Webber z Austrálie. V první řadě ho při nedělním startu deváté Grand Prix sezony doplní jeho německý kolega z týmu Red Bull Sebastian Vettel, jenž vede průběžné pořadí šampionátu.



Red Bull tak potvrdil svou letošní kvalifikační dominanci: zatím nikdo jiný než Webber nebo Vettel v této sezoně pole position nezískal. Mistr světa Vettel přitom utrpěl teprve druhou kvalifikační porážku, dnes ho australský kolega a rival porazil o 32 tisícin sekundy.

Další triumf Red Bullu přišel po vzrušených diskuzích šéfů týmů a Mezinárodní automobilové federace FIA na téma takzvaných foukaných difuzorů. Podle expertů by jejich omezení mohlo znevýhodnit Red Bull, to se však zatím nepotvrdilo.

"Seb a já se prostě koncentrujeme jen na ježdění," řekl Webber. "Vypadá to, že pravidla se teď mění každý týden. Myslím, že je to mimořádně nudné také pro fanoušky. Nemůžou rozumět ani desetině toho, co se tady děje. I pro nás je to často složité," poznamenal Australan.


Čtyřiadvacetiletý Vettel i přes dnešní porážku odstartuje z první řady už do čtrnácté Velké ceny po sobě, když se bere v úvahu i minulá sezona, v níž se stal nejmladším mistrem světa všech dob. "Dnes to byl pro nás hodně dobrý výsledek, zvlášť po těch všech diskuzích. Stále jsme na špici," řekl Vettel.

Druhá řada na startu bude patřit jezdcům Ferrari. Třetí byl Španěl Fernando Alonso a čtvrtý Brazilec Felipe Massa.

Páté místo obsadil nejlepší z domácích jezdců Jenson Button z McLarenu, který stejně jako Webber ztrácí na druhé příčce pořadí MS na vedoucího Vettela 77 bodů. "Ta pozice není tak špatná, ale naše forma ano. Nevím, kam se ztratila - nemyslím si, že jsme postavili auto, které je o 1,3 sekundy pomalejší než Ferrari," uvedl Button.

Vedle něj se postaví další Brit, ne však jeho týmový kolega Lewis Hamilton, ale překvapivě Paul di Resta z Force India, jenž tak zaznamenal nejlepší kvalifikaci v kariéře. Vítěz britské GP z roku 2008 Hamilton byl až desátý.
Výsledky kvalifikace:
1. Webber (Austr./Red Bull) 1:30,399 min., 2. Vettel (Něm./Red Bull) 1:30,431, 3. Alonso (Šp./Ferrari) 1:30,516, 4. Massa (Braz./Ferrari) 1:31,124, 5. Button (Brit./McLaren) 1:31,898, 6. Di Resta (Brit./Force India) 1:31,929, 7. Maldonado (Venez./Williams) 1:31,933, 8. Kobajaši (Jap./Sauber) 1:32,128, 9. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:32,209, 10. Hamilton (Brit./McLaren) 1:32,376.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud