24. listopadu 2011 • 15:34

Boj o vicemistra F1. Sebere Button Red Bullu poslední cíl?

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to jediné, co se dominantní stáji Red Bull letos nemusí v F1 podařit. Má svého mistra světa Sebastiana Vettela, pohár konstruktérů i nejvíce pole position v sezoně. Chybí jim jen mít ze svého druhého stájového jezdce Marka Webbera vicemistra. Před posledním letošním závodem GP Brazílie jsou totiž na tom lépe jak Jenson Button z McLarenu, tak Fernando Alonso z Ferrari.



A pak že už o nic nejde. Mistr světa je sice dlouhé týdny znám, poslední letošní závod F1 přesto nabídne boj do posledních zatáček. Tři jezdci ze tří odlišných stájí zabojují o to, kdo bude po nedostižitelném Sebastianu Vettelovi tím druhým. Jenson Button, Fernando Alonso nebo Mark Webber?

„Před dvěma týdny jsme v Abú Zabí dokázali, že máme na to vyhrávat,“ pochvaluje si Button, který je na tom z trojice závodníků nejlépe. Před Alonsem má desetibodový náskok a Webber na něj ztrácí dokonce dvaadvacet bodů.

„Vítězství v posledním závodě sezony je vždy speciální. Navíc v Brazílii…tam je skvělý okruh, z něhož dýchá historie. Mám na to místo dobré vzpomínky,“ připomněl Brit i událost před dvěma lety, kdy zde slavil mistrovský titul.

Právě on ničí poslední a zatím jediný nevyplněný cíl stáje Red Bull. Rakouský tým letos získal jedenáct výher, ve Vettelovi má mistra světa, ale obsazení druhé příčky k absolutní dominanci je zatím mimo jeho kontrolu. „Chtěl bych k tomu Webberovi pomoci,“ netajil se i dříve Vettel.

Marně.

Konkurence kolem Red Bullu přitvrdila, což se ukázalo i v poslední GP Spojených arabských emirátů, kdy jejich jezdci poprvé v sezoně chyběly na stupních vítězů. Pokud má tedy Australan ještě o titul vicemistra zabojovat, musí v Brazílii nutně vyhrát.

„Zkusím to. Je to jeden z mých nejoblíbenějších závodů. Bylo by parádní zakončit sezonu vítězstvím,“ vzkázal zkušený pilot Red Bullu, který letos na vítězství čeká. Tentokrát by ale měl mít plnou podporu týmu. „Je naší prioritou, aby Mark dokončil šampionát na druhém místě. Bylo by skvělé, kdyby i on do konce sezony vyhrál nějaký závod,“ netajil se šéf týmu Christian Horner.

Vedle boje o druhé místo se ale bude ostře sledovat i účinkování Vettel. Německý jezdec totiž může v sobotní kvalifikaci korunovat sezonu plnou rekordů. Pakliže ji vyhraje, uspěje už popatnácté v sezoně, čímž překoná devatenáct let starý rekord Nigela Mansella.


Jak vypadá boj o druhé místo:

2. Jenson Button – McLaren – 255 bodů

3. Fernando Alonso – Ferrari – 245 bodů

4. Mark Webber – Red Bull – 233 bodů

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud