25. května 2012 • 11:15

FORMULE 1: Uspět v Monaku? To je sen každého jezdce!

Autor: Jakub Knoll
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Grand Prix Monaka patří každoročně k nejvýznamnějším sportovním událostem celého roku. Není proto divu, že je vítězství v klikatých uličkách monackého knížectví považováno za velmi prestižní záležitost. O nadcházejícím víkendu se v Monaku o body do světového šampionátu F1 popere 24 vyvolených a žádný z nich se na této dráze nepředstaví poprvé v kariéře.



Komu z nich však tento městský okruh vyhovuje nejlépe? Do našeho žebříčku jsme zahrnuli všechny monacké triumfy současných pilotů F1, které získali napříč různými kategoriemi.

1. Michael Schumacher 5 vítězství (5x F1 – 1994, 1995, 1997, 1999, 2001 )
Legendární Schumi si Monte Carlo podmanil celkem v pěti případech. Vícekrát v Monaku s monopostem F1 triumfoval pouze Ayrton Senna.

Sedminásobný šampion se v daňovém ráji z výhry poprvé radoval před osmnácti lety, kdy s benettonem zvítězil po startu z pole position, a naposledy se mu tento kousek podařil v sezoně 2001. Schumacher však nemá na Monako pouze pozitivní vzpomínky.

V roce 2004 se zde během Safety Caru srazil s Juanem Pablem Montoyou a o dva roky později byl diskvalifikován v kvalifikaci poté, co úmyslně zablokoval trať a zmařil tak svým soupeřům v čele s Fernandem Alonsem závěrečný pokus o vydobytí nejlepší startovní pozice na startu.

2. Lewis Hamilton 4 vítězství (1x F1 - 2008, 1x GP2 - 2006, 2x F3 - 2005)
Mistr světa z roku 2008 Lewis Hamilton má Monako v oblibě a není to pouze kvůli tomu, že se sem nedávno přestěhoval.

Jezdec McLarenu se zde poprvé na nejvyšší stupínku objevil v roce 2005, kdy jako dvacetiletý junior ovládl podnik evropské F3 a stejně úspěšný byl Hamilton v Monte Carlu i v následující sezoně, kdy působil v seriálu GP2.

Útok na unikátní hattrick mu sice v ročníku 2007, ve kterém již pilotoval vůz McLaren F1, nevyšel, ale i tak bylo druhé místo v cíli pro nováčka v královně motorsportu nemalým úspěchem.

3. Kimi Räikkonen 1 vítězství (1x F1 - 2005)
Populární Iceman v Monte Carlu zvítězil doposud jedinkrát a to ve smolné sezoně 2005, ve které byl pravděpodobně nejrychlejším jezdem roku, avšak vyrovnanost výkonů a zejména spolehlivost jeho vozu McLaren tehdy přihrála titul Fernandu Alonsovi.

Kimi Räikkonen, který se letos v Monaku představí v designu helmy svého oblíbence a mistra světa z roku 1976 Jamese Hunta, na zdejším okruhu zažil také jeden moment, na který by jistě raději zapomněl.

V roce 2008 totiž na výjezdu ze slavného tunelu nezvládl brzdění do šikany a sestřelil Adriana Sutila. Německý závodník tehdy s podprůměrnou force indií mířil za senzačním výsledkem, o který jej Räikkonen svým manévrem nemilosrdně připravil.

4. Mark Webber 1 vítězství (1x F1 - 2010)
Ostřílený matador si na svůj první monacký primát musel počkat až do svých třiatřiceti let.

Před dvěma roky si Webber v Monte Carlu počínal opravdu skvostně – nejprve ovládl kvalifikaci, během které svému týmovému kolegovi Sebastianu Vettelovi nadělil více než čtyři desetiny a posléze se mu obdobně dařilo i v následném závodě.

Protinožec tímto vítězstvím navázal na úspěch svého legendárního krajana Jacka Brabhama, jenž v Monaku vyhrál v roce 1959.

5. Sebastian Vettel 1 vítězství (1x F1 - 2011)
Nejmladší šampion historie F1 je zatím poslední pilotem, který rozšířil seznam vítězů prestižní Grand Prix Monte Carla.

Sebastian Vettel v loňském závodě svedl velmi tuhý boj s Fernandem Alonsem a Jensonem Buttonem,  který se rozhodoval až v závěrečných kolech závodu.  

6. Jenson Button 1 vítězství (1x F1 - 2009)
Britský pilot Jenson Button se svého prvního a doposud posledního vítězného zářezu v Monaku dočkal v roce 2009, kdy využil kvalit skvělého vozu Brawn, se kterým tehdy naprosto dominoval.

Button v Monte Carlu přestál i jednu velkou nehodu, když před devíti lety v tréninku ve velké rychlosti trefil svodidla a kvůli otřesu mozku se následně nemohl postavit na start Velké ceny.  

Dva palce nahoru! Jenson Button zvítězil v úvodním závodu sezony formule 1 v AustráliiFoto Reuters

7. Romain Grosjean 1 vítězství (1x GP2 - 2009)
Vycházející hvězda týmu Lotus Romain Grosjean se v Monaku z plného počtu bodů těšil v roce 2009, kdy v juniorském šampionátu GP2 ovládl první podnik víkendu.

O den později však na vlastní kůži poznal odvrácenou stranu závodů poté, co se jeho vůz po kontaktu se soupeřem vznesl a skončil v ochranném plotě. Grosjean i přítomní traťoví komisaři však naštěstí z nepříjemně vyhlížejícího incidentu vyvázli nezraněni.

8. Pastor Maldonado 3 vítězství (2x GP2 – 2007, 2009, 1x Formula Renault 3.5 – 2006)
Nečekaný vítěz předchozího závodu v Barceloně Pasto Maldonado řadí Monte Carlo mezi své nejoblíbenější závodní destinace.

Proč by také ne, když zde v minulosti téměř pokaždé exceloval. Velmi nadějně si zde tento venezuelský jezdec vedl i ve své loňské premiéře s monopostem F1, kdy dlouho živil naděje svoje první bodované umístění v mistrovství světa.

Jeho snahu však krátce před krátce koncem závodu ukončil nepovedeným předjížděcím manévrem Lewis Hamilton.

9. Sergio Pérez 1 vítězství (1x GP2 - 2010)
Jeden ze žhavých kandidátů na sedačku u Ferrari a hrdina letošní Velké ceny Malajsie Sergio Pérez má na Monako rozpolcené vzpomínky.

Předloni zde totiž sice ovládl hlavní závod GP2, ale v minulé sezoně zde havaroval takovým způsobem, že jej problémy spojené s otřesem mozku vyřadily ze dvou podniků.

10. Daniel Ricciardo 2 vítězství (2x Formula Renault 3.5 – 2010, 2011)
Z celého tuctu monackých vítězů, kteří se v neděli postaví na start 71. Velké ceny Monaka, si pouze Daniel Ricciardo může říci, že ho na této dráze zatím nikdo neporazil.

Vettel se u boxů snaží vyhnout MassoviFoto Reuters

Australský závodník, který v letošním roce hájí barvy týmu Toro Rosso, doposud v Monaku startoval dvakrát a dvakrát se mu podařilo zvítězit. V obou případech to bylo v rámci doprovodného závodu seriálu Formula Renault 3.5, přičemž loni mu k triumfu pomohla pražská stáj I.S.R.

11. Charles Pic 1 vítězství (Formula Renault 3.5 – 2008)
Jeden z dvojice letošních nováčků ve F1 Charles Pic se může chlubit zajímavým počinem – žádný z jeho soupeřů nedokázal v Monte Carlu vyhrát v pouhých osmnácti letech.

Francouzskému závodníkovi se tento husarský kousek povedl před čtyřmi lety, kdy překvapil zkušenější soupeře v seriálu tříapůllitrové formule Renault.

12. Bruno Senna 1 vítězství (GP2 – 2008)
Tragicky zesnulý trojnásobný šampion F1 Ayrton Senna vyhrál Grand Prix Monaka šestkrát a kromě toho zde předvedl i několik dalších nezapomenutelných jízd.

V Monte Carlu se zkrátka cítil jako doma. Po jeho smrti v San Marinu v roce 1994 se však zdálo, že se jméno Senna do listiny vítězů na monacké dráze již nikdy nezapíše.

Tento předpoklad ovšem v roce 2008 vyvrátil Sennův synovec Bruno, který zvítězil v závodě GP2.

13. Fernando Alonso 2 vítězství (F1 - 2006, 2007)
Španělský hrdina Fernando Alonso nenašel v Monte Carlu přemožitele hned dvakrát – a to vždy v sezonách, ve kterých bojoval o post světového šampiona až do posledních metrů.

Blízko triumfu byl jezdec Ferrari i loni, ale nakonec nedokázal na defenzivně jedoucího Sebastiana Vettela najít ten správný recept a musel se tak smířit se stříbrnou pozicí. Stáj Ferrari čeká na vítězství v Monaku již přes deset let, dočká se letos?

Nico Rosberg sedí ve svém Mercedesu při trénincích na VC Bahrajnu
Nico Rosberg sedí ve svém Mercedesu při trénincích na VC Bahrajnu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud