8. července 2012 • 15:27

Webber pět kol před koncem uzmul triumf Alonsovi a stáhl jeho náskok

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE | Australan Mark Webber vyhrál Velkou cenu Velké Británie F1 v Silverstonu. Pilot Red Bullu si tak připsal druhé prvenství v sezoně po Monaku a na druhém místě šampionátu snížil náskok vedoucího Fernanda Alonsa, kterému sebral dnešní vítězství pět kol před koncem. Španěl z Ferrari tak vede už jen o 13 bodů. Třetí skončil další jezdec Red Bullu Sebastian Vettel.



Mistr světa z let 2005 a 2006 Alonso si po vítězné kvalifikaci jel pro vítězství stylem start - cíl, když o vedoucí pozici přišel na chvíli jen po zastávkách v boxech. Neustále si udržoval náskok kolem pěti vteřin před Webberem, jenž byl v kvalifikaci druhý.

Australan začal manko stahovat až deset kol před koncem, kdy musel Alonso šetřit měkčí sadu pneumatik. Šest okruhů před koncem se už oba vozy dostaly těsně za sebe a o kolo později Webber úspěšně zaútočil.

"Nejsem si jistý, jestli jsme měli vyhrát. Fernando už asi neměl v závěru správné vyvážení, to se může stát každému z nás. Každopádně je to pro nás další skvělé vítězství," řekl Webber.

Mark Webber radostně skáče na stupně vítězů po svém triumfu v britské GP
Mark Webber radostně skáče na stupně vítězů po svém triumfu v britské GP

Alonso už na opotřebovaných pneumatikách neměl možnost útok oplatit a nakonec se staral jen o to, aby uhájil alespoň druhé místo před Vettelem.

"Když celý závod vedete a předjedou vás pět kol před koncem, tak zpočátku máte smíšené pocity. Přesto musím tento víkend hodnotit jako hodně vydařený. Musíme ale stále pracovat a zlepšovat se, abychom příště získali ty tři sekundy navíc, které nám dnes na Marka chyběly. Dnes byl rychlejší a zasloužil si vyhrát," prohlásil Alonso.

Webber oslavil devátý triumf kariéry a v Silverstonu se radoval podruhé. Poprvé to bylo v roce 2010.

Vedle Alonsa na sebe výrazně upozornil i druhý pilot Ferrari Felipe Massa, jenž čtvrtým místem dosáhl nejlepšího umístění v sezoně, kterým dosud bylo šesté místo z Monaka.

Rowan Atkinson v zákulisí Velké ceny Británie nevypadá úplně nadšeně, ale on silní motory miluje...Foto EPA

Závod vůbec nevyšel stáji McLaren, která na domácí půdě výrazně zaostávala za svými konkurenty.

Až v závěru se alespoň na desátou příčku, znamenající jeden bod, propracoval Jenson Button, který pokračuje ve svém "silverstonském prokletí", když zde ani potřinácté nedosáhl na pódium. Lewis Hamilton přes problémy uhájil osmou příčku z kvalifikace.

"Přál bych si, abychom mohli pro fanoušky udělat více, ale dnes jsme nebyli dostatečně rychlí v zatáčkách a ani maximální rychlost nebyla ideální," litoval Hamilton.

McLaren se v Poháru konstruktérů propadl z druhého až na čtvrté místo za Ferrari a Lotus, jehož piloti Kimi Räikkönen a Romain Grosjean předvedli vydařenou stíhací jízdu.

Oba měli po startu menší technické problémy, zaviněné drobnou kolizí se soupeři, a výrazně se propadli. Grosjean dokonce musel už v 3. kole do boxů. Přesto dokázali dojet na pátém a šestém místě.

Do kontroverzního střetu se dostali Sergio Pérez ze Sauberu a Pastor Maldonado na williamsu. Ve 12. kole oba vyjížděli z boxů, Pérez zaútočil, ale Maldonado ho vytlačil z trati a přitom poškodil vůz sobě i Mexičanovi, který dodatečně požádal o Maldonadovo potrestání. Vedení závodu udělilo Maldonadovi pokutu 10 tisíc eur (asi 257 tisíc korun).

"Nerespektuje ostatní jezdce. Už jsem byl před ním a měl mě nechat jet, jenže místo toho mě naboural. Nechápu, proč jezdí takhle. Doufám, že s tím komisaři něco udělají," řekl Pérez na adresu venezuelského soupeře. "Tihle kluci se nikdy nepoučí, pokud proti nim někdo nezasáhne. Všichni z něj máme obavy, protože může někoho zranit," dodal.

Další závod MS se jede za dva týdny na Hockenheimringu.

Velká cena Velké Británie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Silverstonu:
1. Webber (Austr./Red Bull) 1:25:11,288, 2. Alonso (Šp./Ferrari) -3,060, 3. Vettel (Něm./Red Bull) -4,836, 4. Massa (Braz./Ferrari) -9,519, 5. Räikkönen (Fin./Lotus) -10,314, 6. Grosjean (Fr./Lotus) -17,101, 7. Schumacher (Něm./Mercedes) -29,153, 8. Hamilton (Brit./McLaren) -36,463, 9. Senna (Braz./Williams) -43,347, 10. Button (Brit./McLaren) -44,444.

Průběžné pořadí MS (po 9 z 20 závodů):
1. Alonso 129, 2. Webber 116, 3. Vettel 100, 4. Hamilton 92, 5. Räikkönen 83, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) 75, 7. Grosjean 61, 8. Button 50, 9. Pérez (Mex./Sauber) 39, 10. Maldonado (Venez./Williams) 29.

Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 216, 2. Ferrari 152, 3. Lotus 144, 4. McLaren 142, 5. Mercedes 98, 6. Sauber 60, 7. Williams 47, 8. Force India 44, 9. Toro Rosso 6.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud