14. října 2012 • 10:00

Vettel vyhrál v Koreji a ujal se vedení v šampionátu formule 1

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Němec Sebastian Vettel z týmu Red Bull vyhrál Velkou cenu Koreje vozů formule 1 a dostal se do vedení seriálu mistrovství světa. Na druhé místo odsunul Španěla Fernanda Alonsa ze stáje Ferrari, který dnes dojel třetí. Na druhém místě dokončil šestnáctý závod sezony Australan Mark Webber z Red Bullu.



Obhájce titulu Vettel jako jediný vyhrál letos už počtvrté a třetím vítězství v řadě po triumfech v Singapuru a Japonsku potvrdil, že má v posledních týdnech nejlepší auto. V Koreji vyhrál stejně jako loni z druhého místa na startu a v čele MS má na Alonsa náskok šesti bodů.

Už na startu německý pilot ukázal, že to s útokem na celkové vedení v šampionátu myslí vážně. Hned po rozsvícení zeleného světla se dostal před týmového kolegu Marka Webbera, který vyhrál kvalifikaci. Na třetí místo před Brita Lewise Hamiltona z McLarenu se v první zatáčce posunul Alonso.


Po chvíli ukončil své účinkování v závodu bývalý britský šampion Jenson Button, jehož rychlý McLaren odstavil svým manévrem Japonec Kamui Kobajaši ze Sauberu a poškodil mu obě pravé pneumatiky. Odstoupil i Němec Nico Rosberg z Marcedesu, jehož vůz chvíli na trati překážel.

Jakmile se začalo opět pořádně závodit, začal Vettel soupeřům ujíždět. Nic na tom nezměnily ani první zastávky v boxech, po nichž se v 16. kole dostal Němec zpět na první místo. Horší přítlak vozu dělal problémy Hamiltonovi, před něhož se okamžitě dostal Brazilec Felipe Massa a Brit se už ve 27. okruhu podíval podruhé do boxu.

Smůlu si Hamilton vybral až do konce, neboť musel k mechanikům jako jediný potřetí a navíc nedlouho před cílem se mu za podvozek zachytil kus koberce z únikové zóny trati a někdejší mistr světa mohl být rád, že získal alespoň bod za desáté místo.

Na souboji mezi vedoucími Red Bully a vozy Ferrari na třetím a čtvrtém místě nezměnily nic ani druhé zastávky v boxech ve 35. okruhu. Čtvrtý Massa jezdil o něco rychlejší časy než Alonso na třetím místě, ale týmová strategie v té chvíli hovořila jasně - svého kolegu nemohl atakovat.

Jediným Vettelovým soupeřem v dnešní Velké ceně byly v závěru pouze jeho vlastní pneumatiky, jimž v posledních kolech končila životnost. Desetisekundový náskok na Webbera, ale hlavně patnáct sekund k dobru na třetího Alonsa mu dávalo jistotu, takže nemusel jen do cíle naplno.

Německý závodník na stupních vítězů
Německý závodník na stupních vítězů

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud