Ivo Pospíšil
26. listopadu 2012 • 11:44

Prásk! Senna ho mohl obrat o titul. Jenže Vettel mocně povstal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na ten obrat se bude dlouho vzpomínat. Čtvrtá zatáčka rozhodující GP Brazílie, bum a Sebastian Vettel v hodinách! Ve chvíli, kdy každý bod rozhodoval o titulu, bezvýchodná situace. Německý pilot Red Bullu však nic nezabalil a s poškozeným monopostem se jal všechny nahánět. Nejen, že se mu to brzy podařilo, později si poradil i v dešti a dojel šestý, což mu stačilo na třetí titul v řadě.



„Cokoliv se mohlo pokazit, pokazilo se,“ přiznal Sebastian Vettel po závodě. To mu už bylo hej.

To už byl trojnásobným mistrem světa, když dokázal dojet v GP Brazílie alespoň na šestém místě a díky osmi bodům si udržet náskok na Fernanda Alonsa (tomu nestačilo ani druhé místo).

V prvním kole by si ale na něj možná vsadil málokdo.

To, když se nejprve po startu propadl do středu pole a tam do něj při skrumáži v zatáčce narazil Bruno Senna. Vettel se roztočil a začínal znovu.

Nejen jako poslední, ale i s poškozeným monopostem. 

„Abych byl upřímný, po prvním kole jsem si myslel, že je konec,“ kroutil hlavou i konstruktér Adrian Newey. Ten na boxové zídce analyzoval poškození, jenže to bylo takového rázu, že se nedalo narychlo opravit. „Data jsou o.k,“ hlásil mu v tu chvíli Vettel.

„Což mě ještě více překvapilo,“ uznal i Newey. „Když jsem totiž viděl snímky, bál jsem se, neboť poškození bylo poblíž výfukového systému. Mohlo se tak stát, že by došlo k vyhození nějaké jiskry a auto mohlo chytnout,“ netajil se.

Vettel však jel vabank. „Měl jsem štěstí, že mě při té kolizi ještě nikdo další netrefil. Stačila rána do kola, které by poškodilo zavěšení a mohlo být hotovo,“ oddychl si poté.

Poškození se pak i projevovalo, když byla trať suchá – Vettel totiž neměl obvyklou rychlost.

Přesto mohl vzývat déšť a chaos, díky němuž se nejen brzy dotáhl zpět na čelo, ale také držel na mokré trati dobré tempo.

A jako pilot nezničitelného stroje si dojel pro třetí titul v řadě.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud