14. dubna 2013 • 09:00

Třetí závod, třetí vítěz. Ve VC Číny triumfoval Alonso s Ferrari

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španěl Fernando Alonso suverénně vyhrál Velkou cenu Číny formule 1. Na okruhu v Šanghaji jej na stupních vítězů doplnili další exmistři světa Fin Kimi Räikkönen z Lotusu a vítěz kvalifikace Brit Lewis Hamilton z Mercedesu. Úřadující šampion Sebastian Vettel z Red Bullu dojel po startu z devátého místa těsně čtvrtý a udržel vedení v seriálu.



Třetí závod sezony má třetího vítěze, v Austrálii vyhrál Räikkönen a v Malajsii Vettel. Německý pilot vede s tříbodovým náskokem před Räikkönenem, Alonso je nově třetí s devítibodovým mankem na lídra.

Alonso zvítězil v Číně podruhé po roce 2005, kde triumfoval ještě v barvách Renaultu na závěr sezony s tehdy již jistým prvním titulem mistra světa. Celkově vybojoval 31. trofej v kariéře, na kterou čekal od úspěchu v červencové Velké ceně Německa. Vyrovnal se tím v historickém pořadí čtvrtému Nigelu Mansellovi.

Dvojnásobný světový šampion Alonso se do vedení v Šanghaji dostal už při nájezdu do pátého z 56 kol, kdy následován týmovým kolegou Felipem Massou předjel povedeným manévrem lídra Hamiltona. Při odlišných strategiích v loterii s kritizovanými pneumatikami se postupně ve vedení vystřídala řada jezdců, ale ve druhé polovině závodu už kroužil v čele bezpečně Alonso.

"Povedl se nám fantastický závod, od samotného startu až do průjezdu cílem. Nenastal žádný problém, pneumatiky také neodcházely tak dramaticky, jak jsem čekal," řekl Alonso.

Při své poslední zastávce v boxech se vrátil na trať těsně za Vettelem, ale hned jej předjel a mířil k prvnímu vítězství v sezoně, kterým napravil výpadek v Malajsii. "Byli jsme trochu pod tlakem. Ale teď mám už vítězství a jedno druhé místo, takže ten start sezony vypadá dobře. Jsem optimista, máme ještě víc potenciálu, i dnes jsem mohl jet rychleji," dodal Alonso.

Vettel musel v závěru ještě povinně k mechanikům pro měkké pneumatiky a ve zbytku závodu byl jasně nejrychlejším pilotem na trati. Stíhací jízdu ale nedotáhl na stupně vítězů, byť za Hamiltonem zaostal jen o 203 tisíciny. Na pódiu chyběl poprvé v sezoně.

"Pokud bych měl hledat ty dvě tři sekundy, které mi chyběly (k druhému místu), pak nejspíš na začátku závodu, kdy jsem trošku vězel v zácpě," žehral Vettel na důsledky nepovedené kvalifikace. "Momentálně to (ve formuli 1) ale nemá moc společného se závoděním, když se celý závod ohlížíte prakticky jen na pneumatiky," dodal kriticky.

Räikkönen dojel druhý i přes nepovedený start, po němž klesl ze druhého na čtvrté místo za oba vozy Ferrari, navíc měl pak i kolizi se Sergiem Pérezem z McLarenu. I s proraženým předním přítlačným křídlem ale držel s nejlepšími krok. "Naštěstí to příliš neovlivnilo ovládání vozu. Bez toho poškození jsem mohl být ale rychlejší," konstatoval Räikkönen.

Podobně smíšené pocity měl i Hamilton. "Auto nám nejelo podle představ a na ty dva to nestačilo, ale jsem za ten výsledek rád," řekl Hamilton, který skončil třetí i v Malajsii.

Závod nedokončil obhájce prvenství a čtvrtý muž kvalifikace Nico Rosberg z Mercedesu. Německý pilot měl technické problémy, které nevyřešily ani dva pit stopy během krátké doby, a už před polovinou Grand Prix odstoupil. Do cíle zatím dojel jen minule v Malajsii, kde skončil čtvrtý.

Po frustrujícím vyvrcholení předchozího závodu v Sepangu, kde jej za kontroverzních okolností připravil o triumf týmový kolega Vettel, prožil hrubě nepovedený víkend Mark Webber. V kvalifikaci byl Australan kvůli nedostatku paliva vyloučen a odsunut na konec startovního roštu, načež po výměně převodovky odstartoval z uličky v boxech. V závodě pak měl při pokusu o předjetí kolizi s Jeanem-Erikem Vegnem ze sesterského týmu Toro Rosso a krátce po nucené zastávce v boxech ztratil pravé zadní kolo.

Šampionát bude pokračovat za týden v Bahrajnu.

Velká cena Číny, 3. závod mistrovství světa vozů formule 1 v Šanghaji:

1. Alonso (Šp./Ferrari) 1:36:26,945 (průměrná rychlost 190,666 km/h), 2. Räikkönen (Fin./Lotus) -10,168, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -12,322, 4. Vettel (Něm./Red Bull) -12,525, 5. Button (Brit./McLaren) -35,285, 6. Massa (Braz./Ferrari) -40,827, 7. Ricciardo (Austr./Toro Rosso) -42,691, 8. Di Resta (Brit./Force India) -51,084, 9. Grosjean (Fr./Lotus) -53,423, 10. Hülkenberg (Něm./Sauber) -56,598

Fernando Alonso s monopostem Ferrari míří vstříc vítěztví ve VC Číny formule 1
Fernando Alonso s monopostem Ferrari míří vstříc vítěztví ve VC Číny formule 1

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud