27. dubna 2013 • 12:31

Lauda versus Hunt 1976: Film Rush již v září do kin

Autor: marcel gause
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oficiální trailer k filmu Rush o dramatickém průběhu sezóny 1976 láká diváky do kin. Puntičkářský režisér Ron Howard je zárukou úspěchu.



Jak napovídá oficiální trailer, film Rush nabídne napínavé závodní scény plné dramatických akcí, které se v ničem nebudou lišit od reálných situací, jaké ovládly sezónu 1976 ve formuli 1.   

Hlavní aktéry v souboji o titul mistra světa pro rok 1976 ztvárnili Němec Daniel Brühl, hraje Nikiho Laudu, a Australan Chris Hemsworth v roli Jamese Hunta. Děj filmu míří k dramatickému finále šampionátu na japonském okruhu ve Fuji, současně ale zachycuje všechny podstatné události sezóny, které mu předcházely. A to včetně hororové nehody Nikiho Laudy v Severní smyčce okruhu Nürburgring.   

Na rozdíl od běžné americké filmové produkce s tématikou automobilových závodů vsadil režisér Ron Howard, držitel dvou oscarových ocenění, na preciznost a důraz na detail. Všechny scény se točily s originálními závodními auty té doby. Přitom na nich nesměla chybět ani ta poslední nálepka sponzora.   

„Čím více skutečných detailů v tomto příběhu zachytíme, o to více fascinující bude každá ze scén,“ vysvětlil svůj přístup k netradičnímu filmu americký režisér. Ani herci nezůstali v tomto přístupu ke svým rolím pozadu a důkladně nastudovali originální postavy, které představují.  

„Mluvil jsem s řadou jezdců, například s Huntovými týmovými kolegy Jochenem Massem a Alastairem Caldwellem. Ti všichni mi sdělili množství zajímavých skutečností, které se často v pohledu na něj i zásadním způsobem od sebe lišily,“ říká o své přípravě Chris Hemsworth. 

Australan popisuje Jamese Hunta jako muže více tváří. Dokládá to výpověďmi lidí, kteří měli možnost poznat jej zblízka a přesto se v hodnocení jeho osobnosti mnohdy neshodnou. Přečetl si také několik knih o Huntově životě a jeho závodní kariéře a shlédl řadu videodokumentů z té doby. 

„Zajímavé byly archivní záznamy, kde bylo možné sledovat jej před a po interview. Tam jsem objevil podstatu jeho charakteru. V tu chvíli se choval přesně tak, jaký ve skutečnosti byl a jak si dokázal užívat života. Byl velkým dítětem, které je fascinováno celým světem,“ dodává Chris Hemsworth. 

O filmu s nadšením hovoří také sám Niki Lauda: „Současné ohlédnutí ve mně vyvolává více emocí, než jak jsem to prožíval tenkrát. Tehdy jsem se nebál, byl jsem naprogramovaný jen na závody. Nacházel jsem se v jakémsi tunelu a fixoval jsem se jen na vítězství a na to, jak přežít. Při pohledu na některé scény, které jsem mohl s odstupem času sledovat, se mi vehnaly slzy do očí.“

 

 

 

 

 

 

 

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud