1. července 2013 • 10:30

Piloti formule 1 jsou naštvaní. Kvůli pneumatikám hrozí bojkot

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Pořádně naštvaní jsou po víkendu piloti formule 1. Velkou cenu Velké Británie totiž výrazně ovlivnily problémy s pneumatikami. Hned čtyřem jezdcům vybuchlo levé zadní kolo a Lewise Hamiltona to dost pravděpodobně stálo vítězství. Podle Felipeho Massy závodníci dokonce uvažují o bojkotu Velké ceny Německa, která se jede už v neděli.



Už tak často kritizovaný výrobce Pirelli je teď doslova pod palbou. K pilotům se opatrně přidala i Mezinárodní automobilové federace (FIA), jejíž šéf Jean Todt prohlásil, že žádá okamžité řešení. Zástupci společnosti Pirelli byli pozváni na středeční bezpečnostní schůzku a zároveň dostali příležitost uskutečnit dva mimořádné třídenní testy.

Mezi závodníky se začalo hovořit o bojkotu Velké ceny Německa, která se má konat na Nürburgringu už tuto neděli. "Jsem stoprocentně přesvědčený, že všichni jezdci budou naštvaní. Nechci říct, že k bojkotu dojde, protože nechci nadělat spoustu problémů, ale je to jedna z věcí, které bychom pro naši bezpečnost mohli udělat," prohlásil Brazilec Massa.

VIDEO | Podívejte se, jak přišel o kolo Lewis Hamilton

Schůzky na Nürburgringu se zúčastní představitelé FIA a sportovní ředitelé všech týmů. Podle Todta je i přes problémy do té doby třeba zachovat klid. "Bezpečnost jezdců je naší prioritou. Musíme to nechat zanalyzovat experty a potom nějak rozhodnout," řekl v rozhovoru s televizí Canal+.

Podobné stanovisko zaujal i šéf motorsportu Pirelli Paul Hembrey. "K situaci přistupujeme se vší vážností a v současnosti vyšetřujeme všechny pneumatiky, abychom příčinu problémů odhalili ještě před závodem v Německu. Než budeme mít zanalyzovány všechny incidenty, bohužel nemůžeme říci žádné další informace," uvedl v tiskové zprávě.

Sportovní ředitel stáje McLaren Martin Whitmarsh ale už navrhnul návrat ke spolehlivějším pneumatikám z minulého ročníku mistrovství světa. "Jestli jich mají (v Pirelli) dostatek, nepochybuji o tom, že by to byla nejbezpečnější volba," prohlásil.

Šéf seriálu F1 Bernie Ecclestone po dohodě s Todtem umožní firmě Pirelli mimořádné testování. "Mluvil jsem s Jeanem Todtem, který řekl: 'Ať testují!' A tak to uděláme. Mohou používat cokoliv chtějí, bez jakýchkoliv omezení, prostě dělat všechno dle libosti," uvedl Ecclestone pro Press Association.

Felipe Massa patřil k těm nešťastníkům, které pneumatiky Pirelli ve Velké Británii zradily
Felipe Massa patřil k těm nešťastníkům, které pneumatiky Pirelli ve Velké Británii zradily

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud