Ivo Pospíšil
8. července 2013 • 15:33

Helmy všem! Red Bull chce zvýšit bezpečnost po zranění kameramana

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ta nehoda je překvapila. A vnitřně všichni děkují, že skončila „jen takto.“ Po incidentu v GP Německa, kdy špatně upevněné kolo na voze Marka Webbera zranilo kameramana Paula Allena už ale týmy F1 (Red Bull i Mercedes) volají po zavedení bezpečnostních helem pro všechny, kteří se v boxové uličce pohybují. Red Bull dostal za svou nedbalost již pokutu 30 tisíc eur.



V závodě 24 hodin Le Mans je to normální. Už dvacet let. Nejen mechanici, ale i všichni fotografové a kameramani mají bez bezpečnostního vybavení vstup zakázán.

K něčemu podobnému se možná schyluje i ve formuli 1.

Jako reakci na nedělní nehodu v GP Německa, kdy po nepovedené výměně pneumatik zranilo odpadlé kolo Marka Webbera přítomného kameramana FOM (Formula one management) Paula Allena.

Ten vyvázl s otřesem mozku, zlomenými žebry a klíční kostí – všichni, co ale incident viděli, uznávají, že to mohlo skončit daleko hůř.

„Mechanici musí nosit bezpečnostní vybavení a helmy, možná nastal čas, abychom se podívali na některé další lidi, kteří tam pracují, aby také měli nějaké bezpečnostní vybavení,“ zamyslel se i šéf týmu Red Bull Christian Horner.

„Hlavně poranění hlavy jsou hodně ošklivá, takže možná je to něco, co bychom měli zabezpečit,“ doplnil. Byli to právě jeho mechanici, kteří vypustili Webbera dříve, než jeden z nich dokončil upevnění pravého zadního kola a Red Bull následně dostal za nebezpečné chování pokutu 30 tisíc eur (780 tisíc korun).

„Naši lidé si toho kola naštěstí včas všimli, ale ten kameraman bohužel ne. Bylo to hodně ošklivé,“ vyprávěl i šéf vedlejšího týmu Mercedes Ross Brawn, kde se právě Allen v okamžiku nehody pohyboval. A když došla řeč na helmy, Brawn uznal:

„Podle toho, co jsem viděl, jsem jednoznačně pro. Každý by v boxové uličce měl mít helmu.“

Sám Webber se o incidentu dozvěděl až po závodě, kdy i přes obrovskou ztrátu dojel sedmý.

„Rozhodli jsme se v tu chvíli Marka neinformovat. Nepovažovali jsme za vhodné, aby na to při závodění myslel. Samozřejmě měl pak velkou starost o zdraví toho kameramana a byl rád, že je v pořádku,“ dodal Horner.

Podívejte se na střet kameramana s letící pneumatikou

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud