15. července 2013 • 12:28

Sauber je z krize venku, vsadil na ruské investory

Autor: marcel gause
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Švýcarský Sauber F1 Team našel nové partnery a zachránil se tak před finančním krachem. Nebude to ale zadarmo, v roce 2014 musí přijmout do týmu ruského mladíka Sergeje Sirotkina.



V Hinwilu si mohou konečně v klidu vydechnout. Poslední zprávy o švýcarském týmu Sauber totiž hovořily o neodvratném finančním krachu, teď se ale zdá, že se situace s příchodem nových investorů uklidnila. Sauber k tomu dnes vydal tiskovou zprávu. 

Zachránci jsou tři ruské instituce, které se kromě jiného podílejí na organizování motoristického sportu v Rusku a zabývají se podporou a vývojem high technologií. „National Institute of Aviation Technologies je jedním z největších výzkumných zařízení svého druhu v Rusku. Sauber F1 Team bude profitovat z know-how tohoto předního ruského vývojového pracoviště a práce jeho vědců a inženýrů. Cílem spolupráce je dosažení nové perspektivy a vytvoření zdrojů, které budou vycházet ze společně vyvinutých technologií a jejich komerčního využití,“ píše se v tiskové zprávě. 

National Institute of Aviation Technologies je nástupcem vývojového centra, založeného již v roce 1920. V současnosti zaměstnává více jak 1000 specialistů, kteří se zaměřujíc na kosmický výzkum a s tím spojené technologie. Současně pracují pro letecký průmysl. Z jeho dílen vzešly například projekty obřího transportéru Antonov 124 nebo bojového letadla MIG 29. 

Druhým partnerem se stává State Fund of Development of Northwest Russian, založený státem s cílem vytvořit finanční základnu pro realizaci projektů a programů, zaměřených na ekonomiku a vědu, ale také na prosazení ruských zájmů v motoristickém sportu. Proto nepřekvapuje, že jednou z podmínek je připravit mladého pilota Sergeje Sirotkina na vstup do formule 1, a to již od sezóny 2014. Jako třetí investor se zapojí ruský Investment Cooperation International Fund. 

Sergej Sirotkin v nedávné minulosti získal evropský titul ve formuli Abarth (2011). V sezóně 2012 se představil v sérii AutoGP a paralelně závodil v italské formuli 3. Odbyl si rovněž první start ve formuli Renault 3.5, v níž stráví celou letošní sezónu v českém týmu I.S.R. Igora Salaquardy. Jeho dosavadním vrcholem v této sérii je jedno druhé místo z úvodního závodu ve španělském Alcanizu. Po devíti z celkového počtu 17 závodů drží s 24 body průběžnou osmou pozici. 

To, že by se Sirotkin objevil v barvách Sauberu již při Young Driver Days 17. až 19. července v Silvesrtone, nepřichází do úvahy. Sauber chce ruského mladíka, jemuž bude 27. srpna teprve 18 let, v klidu připravit na debut v sezóně 2014. Pokud vše půjde podle plánu, stal by se nejmladším pilotem formule 1 v její historii. Tím je zatím Španěl Jaime Alguersuari, který nastoupil poprvé za tým Toro Rosso při GP Maďarska 2009 ve věku 19 let, 4 měsíců a 3 dnů. 

Sergej Sirotkin v AutoGP (2012) Sergej Sirotkin v AutoGP (2012)Foto Euronova Racing

Po vydání tiskové zprávy se k uzavřené dohodě vyjádřila také Monisha Kaltenborn, šéfová týmu Sauber: „Jedná se o velmi komplexní dohodu. Konkrétní rozhovory jsme zahájili letos na jaře. Management závodního týmu zůstává v Hinwilu. Na tom se nic nemění. Jádrem smlouvy je pouze technická spolupráce. To znamená, že jsme tým neprodali. Od počátku vyjednávání šlo především o dlouhodobé partnerství. Zda se nějak změní zbarvení vozů, o tom budeme teprve mluvit.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud