23. srpna 2013 • 00:15

Co si myslí Vettel a Alonso o konkurenci a o sobě navzájem

Autor: marcel gause
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve hře o titul jsou stále minimálně čtyři jezdci. Dva největší rivalové z posledních let, Sebastian Vettel a Fernando Alonso se před nadcházejícím začátkem druhé poloviny sezóny podívali na vlastní ambice i na ty, kdo by jim mohli v cestě za vítězstvím v šampionátu bránit.



Papírově se to zdá být jednoduché. Sebastian Vettel (Red Bull) v deseti dosavadních závodech získal 172 bodů a na prázdniny si odvážel pohodlný náskok 38, resp. 39 bodů na nejbližší pronásledovatele, Kimiho Räikkönena (134) a Fernanda Alonsa (133). To jej staví do role největšího favorita na zisk titulu mistra světa pro rok 2013. Jenže je tu ještě devět závodů a v nich se může odehrát ledacos.

Jak sám Sebastian Vettel potvrdil: „Máme za sebou dobrou první polovinu sezóny a můžeme proto být spokojeni. Teď se bude vše odvíjet od jednotlivých závodů. Doufám a přál bych si, abychom si udrželi postavení na čele. To je přání. Je mi ale také jasné, že o to musíme svést tvrdý boj. V první polovině sezóny to tak fungovalo. Snad to bude i pokračovat.“

Vettel nezapomíná ani na Rosberga

Kimi Räikkönen (Lotus), Fernando Alonso (Ferrari) a s nimi také Lewis Hamilton (Mercedes) ovšem udělají vše pro to, aby pozici favorita Sebastianu Vettelovi minimálně ztížili. Přitom sami nejsou ještě zdaleka mimo hru. „Nesmím své soupeře spustit z očí.“ O Vettelově respektu vůči svým pronásledovatelům svědčí ještě širší pohled na okruh konkurentů. Určité nebezpečí nespatřuje ze strany Mercedesu pouze v Lewisu Hamiltonu, do svých úvah řadí nadále i Nica Rosberga, vítěze dvou letošních velkých cen.

„Mercedes se zlepšil. Vždy byli silnými soupeři. Možná, že jim to nejelo tolik v úvodních závodech, ale vezmu-li do úvahy čtyři nebo pět posledních velkých cen, tak jsou od GP Monaka velmi silní,“ analyzuje dále situaci Sebastian Vettel. Dokladem jeho slov je skutečnost, že duo Mercedesu vyhrálo ve třech z posledních pěti velkých cen. „V uplynulých závodech byli nejlepší,“ dodává německý závodník, aniž by upřednostňoval Hamiltona nebo Rosberga.

Alonso: Lewis útočí na titul

Na rozdíl od Sebastiana Vettela spatřuje Fernando Alonso nebezpečí pouze v Lewisu Hamiltonovi: „Poté, co předvedl v Maďarsku a podle jeho aktuální formy, musím uznat, že Lewis útočí na titul.“ Španělský jezdec ale nezapomíná ani na Lotus a jeho finského pilota: „Kimi je stále nebezpečný, protože Lotusu vždy v neděli neuvěřitelně sedí pneumatiky.“

Největší silou Kimiho Räikkönena je ovšem jeho schopnost pravidelně bodovat a dokončovat závody na předních příčkách. K jednomu vítězství z úvodní GP Austrálie dokázal v průběhu jara a léta přidat ještě pět druhých míst. Proto je po zásluze v průběžném pořadí na druhé pozici, byť o jediný bod před Fernandem Alonsem.

Vraťme se ještě na chvíli k Sebastianu Vettelovi. Možná by jiný pilot v jeho postavení vsadil na jistotu a hájení náskoku. Jak ale sám pilot Red Bullu říká, nemíní druhou polovinu sezóny podřídit defenzivní taktice: „Pokud je tu šance na vítězství, pak budeme bojovat o vítězství a nebudeme přitom pouze přemýšlet o tom, jak se vyvíjí situace v šampionátu. Na něco takového je ještě příliš brzy.“

Fernando Alonso dává svému konkurentovi zapravdu. Každý z jezdců může ještě získat maximálně 225 bodů a on sám moc dobře ví, jak rychle se může situace změnit. „Sebastian na mě v roce 2012 ztrácel v Monze 39 bodů. Přesto se v Texasu ujal průběžného vedení,“ vzpomíná pilot Ferrari.

Jen s univerzálně dobrým autem lze porazit Vettela

Z tohoto pohledu tedy zatím není nic ztraceno ani pro Fernanda Alonsa. Následují tři závody, Spa, Monza a Singapur, které mohou ovlivnit průběh zbytku sezóny. „V nich se ukáže, jakou skutečnou výkonnost pro zbytek sezóny mají jednotlivá auta. Ve Spa jedeme se středním přítlakem, na Monze s minimálním a v Singapuru naopak s maximálním,“ upozorňuje Fernando Alonso na tři zcela rozdílné charakteristiky okruhů a s nimi spojené požadavky na auta.

„Pro tyto tři okruhy proto potřebujeme kompletně odlišná nastavení. Během nich se ukáže, kdo má celkově nejkonkurenceschopnější auto v souboji se Sebastianem Vettelem a kdo z nás mu nejvíce zkomplikuje život.“ To podle Alonsova názoru tedy znamená, že zatím není možné určit, kdo z pronásledovatelů bude v následujících týdnech pro úřadujícího mistra světa nejnebezpečnější. A jak to tak vypadá, Vettela to ani příliš nezajímá: „Hlavním úkolem je soustředit se na sebe samotné. Všechno ostatní jen odvádí pozornost.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud