19. listopadu 2013 • 22:10

Grosjean je jako vyměněný, post týmové jedničky mu svědčí

Autor: marcel gause
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vypadalo to, že Lotus s předčasným ukončením sezóny Kimiho Räikkönena silně utrpí. Opak je pravdou. Romain Grosjean chytil příležitost za pačesy, dostal se do životní formy a šéf týmu Eric Boullier už jen s úsměvem vzpomíná na situaci před rokem, kdy zvažoval, zda francouzskému jezdci vůbec prodlouží smlouvu.



Je to právě rok, co se Romain Grosjean (Lotus) dostal do palby ostré kritiky ostatních jezdců za to, jak nebezpečný dokáže být na trati. Mark Webber (Red Bull) o něm mluvil jako o šílenci a měl důvod. Několikanásobné postartovní kolize, jejichž příčinou byla zbrklost francouzského pilota, mu dávaly za pravdu. 

Šéf týmu Lotus Eric Boullier tehdy stál před těžkým rozhodováním, zda má Romainu Grosjeanovi prodloužit smlouvu nebo hledat někoho jiného. Nakonec se rozhodl, k neskrývanému údivu okolí, dát mu ještě šanci. Teď už je zřejmé, že se riziko Lotusu vyplatilo. 

Romain Grosjean je ve druhé polovině sezóny 2013 jako vyměněný. V zatím poslední GP sezóny v texaském Austinu dojel na skvělém druhém místě a vyrovnal tak svůj dosavadní nejlepší výsledek z Montrealu 2012. Důležitější ale je, že se jednalo o páté Grosjeanovo umístění v top 5 v řadě, což svědčí o tom, že k rychlosti konečně přidal také vyrovnanost. Čtyřikrát přitom stál na pódiu. Pouze staronový mistr světa Sebastian Vettel (Red Bull) získal v posledních pěti závodech více bodů. 

Po předčasném ukončení sezóny Kimim Räikkönenem převzal Romain Grosjean u Lotusu roli týmové jedničky, s níž se plně sžil. Eric Boullier o svém jezdci hovoří jen v superlativech a řadí jej mezi čtveřici nejlepších závodníků současného startovního pole. 

„Věděli jsme vždy, že Romain je velmi rychlý jezdec. Někdy ale byl pro své auto až příliš rychlý. Jakmile si kolem sebe vytvořil pevné rodinné zázemí, získal zcela jinou formu sebevědomí. Výsledky jsou patrné na závodní dráze,“ s uspokojením konstatuje Eric Boullier. 

Jestli tedy doposud panovaly nějaké pochybnosti o tom, zda si Romain Grosjean zaslouží další prodloužení smlouvy u Lotusu pro sezónu 2014, Eric Boullier je nyní zcela rozehnal. „Do příští sezóny vstoupí v úplně jiné pozici a nás staví do jiného světla,“ naznačil šéf týmu Lotus nemalé ambice pro nadcházející ročník mistrovství světa s Romainem Grosjeanem jako týmovou jedničkou v čele.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud