2. prosince 2016 • 14:28

Šok ve formuli 1, šampion Rosberg končí! Přijde mi to správné, řekl

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle nikdo nečekal! Čerstvý mistr světa Nico Rosberg oznámil pět dní po zisku titulu, že končí kariéru ve formuli 1. "Vyšplhal jsem na horu, je to můj vrchol, takže mi to přijde správné," překvapil německý pilot, který závodil v barvách stáje Mercedes. Své prohlášení přednesl na tiskové konferenci ve Vídni, kde se chystá galavečer předávání cen světovým šampionům Mezinárodní automobilové federace FIA.



Jednatřicetiletý Rosberg překvapivé rozhodnutí zdůvodnil tím, že po mimořádně náročné sezoně nemá už k dalšímu závodění motivaci. Tlak v závěru šampionátu byl podle něho extrémní.

"Ziskem titulu ze mne spadlo obrovské břímě. V pondělí večer jsem se definitivně rozhodl k tomuto kroku," uvedl Rosberg, jenž obsáhlé zdůvodnění zveřejnil i na facebooku. "Následuji své srdce. Je to hrozně jednoduché, když jsem dosáhl toho, co jsem chtěl," konstatoval a dodal, že nyní plánuje být především otcem a manželem.

Ziskem titulu si Rosberg po desetiletém působení v seriálu F1 splnil klukovský sen a vyrovnal se otci. Keke Rosberg se stal mistrem světa v prestižní automobilové disciplíně v roce 1982.

Statečné rozhodnutí, říká šéf stáje


Rosbergovo nečekané rozhodnutí, které zaskočilo i vedení týmu Mercedes, uvolnilo jeden z nejžádanějších kokpitů v F1. Mercedes vyhrál 19 z letošních 21 závodů, v posledních třech letech německý tým opanoval pokaždé Pohár konstruktérů a slavil i individuální titul. Favoritem bude i v nové sezoně, navzdory chystaným změnám pravidel.

"Bylo to od Nica statečné rozhodnutí a důkaz o síle jeho charakteru. Vybral si skončit na vrcholu kariéry. Jako mistr světa, jako někdo, kdo si splnil dětský sen," konstatoval šéf Mercedesu Toto Wolff. "Jistota, s níž k tomuto rozhodnutí došel, mě vedla k tomu, že jsem ho okamžitě bez výhrad přijal, jakmile mě o něm informoval," dodal.

VIDEO | Nico Rosberg oznamuje konec kariéry

Kdo je Nico Rosberg
Datum a místo narození: 27. června 1985, Wiesbaden
Státní příslušnost: Německo
Výška a váha: 178 cm, 67 kg
Tým: Mercedes
Kariéra v F1: Williams (2006-09), Mercedes (2010-16)
Největší úspěchy: mistr světa F1 2016
Bilance v F1: 206 závodů, 23 vítězství, 57 umístění na stupních vítězů, 30 pole positions
Rodina: ženatý, manželka Vivian, dcera Alaia

Nico Rosberg právě oznamuje konec svojí kariéry na tiskové konferenci ve Vídni
Nico Rosberg právě oznamuje konec svojí kariéry na tiskové konferenci ve Vídni

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud