Ivo Pospíšil
9. července 2017 • 19:19

F1 řeší Bottasův start. Nelidské, stěžoval si Vettel. Kola se pohnula dřív

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příznivci formule jedna mají zase o čem debatovat! V nedělní GP Rakouska si Valtteri Bottas připsal svůj druhý triumf v kariéře, ale díky hodně spornému startu. Světla zhasla a on vyrazil jako raketa. Tak náhle, tak rychle… „Můj životní start,“ smál se Bottas. Ne všichni však jeho reflexu a reakci tleskali. „Ulil ho. Na sto procent ho ulil,“ láteřil třeba druhý Sebastian Vettel a podrobné záběry některých televizí jeho teorii podpořily. U komisařů ale Bottas vyvázl.



Je fakt, že nechodili dlouho kolem horké kaše. V zázemí si podali ruce a Daniel Ricciardo jen k vítěznému Vatteri Bottasovi údivně pronesl: „Ten tvůj start….“

Nedořekl.

Do řeči mu totiž ihned skočil Sebastian Vettel. „Ulil jsi ho. Na sto procent jsi ho ulil,“ udeřil na finského pilota Mercedesu. A ten se jen usmál. „Ne, byl to jen můj nejlepší start v životě,“ přiznal pak na stupních vítězů a opíral se o rozhodnutí komisařů, podle nichž měl startovní reakci 0,201 sekundy, zatímco Vettelova byla třeba 0,369.

Valtteri Bottas přijímá gratulace od Sebastiana Vettela po svém triumfu na VC Rakouska
Valtteri Bottas přijímá gratulace od Sebastiana Vettela po svém triumfu na VC Rakouska

To by bylo v pořádku. A i důvod k tomu, že když německý pilot Ferrari ještě v závodě protestoval a volal po trestu 10 vteřin stop and go za předčasný start, nechalo vedení závodu Bottase být. Díky tomu si pak mohl dojet pro druhé vítězství v kariéře. „Měl to hodně těsné, ale senzor nic neukázal,“ řekl i nevýkonný ředitel Mercedesu Niki Lauda a tým si na Twitter dal vzkaz: „vyrovnejte se s tím.“

Jenže to Vettel nechtěl. A pozdější záběry některých televizí ukázaly, že Bottasova kola skutečně byla ještě před zhasnutím semaforu v pohybu.

 

„Jsem si stoprocentně jistý, že to byl předčasný start. Zeptejte se Daniela Ricciarda,“ pokračoval proto Vettel na stupních vítězů, a když na tiskové konferenci svou námitku zopakoval, už tím vyvolal u Bottase a Ricciarda pobavený smích.

„Že měl 0,201? Hmm, tomu nevěřím. Nechci Valtteriho o nic obrat, odjel skvělý závod a neudělal jedinou chybu, když jsem ale řekl, že tomu nevěřím, je to proto, že tomu nevěřím. Normálně jsou reakční časy kolem dvou desetin u každého a nemyslím si, že by byli teď všichni o tolik pomalejší. Podle mě jednoznačně zareagoval dřív, než zhasla červená světla. Bylo to nelidské,“ uvedl Vettel.

Přičemž když se tázavě podíval i na Ricciarda, ten ho podržel: „Světla tentokrát zůstala rozsvícena o něco déle než normálně a on to zkusil. Nevěřím tomu, že Valtteri reagoval na jejich zhasnutí, prostě vyrazil vpřed o něco dřív a měl štěstí, že se trefil na setinu sekundy přesně, takže byl v limitu. Bylo to na hranici, ale v pořádku,“ uvedl australský pilot Red Bullu, s tím, že Bottasův odpich ještě mohl spadat do mezí tolerance startovního systému FIA.

Ostatně i sám pilot nakonec přiznal, že se rozhodl při startu zariskovat a pokusit se odhadnout, kdy světla zhasnou. "Sice se interval do zhasnutí světel mění, ale nejde o moc. Takže máte určitou představu, kolik by to asi mohlo být. A když se rozhodnete riskovat, tak je to buď mega úspěch, nebo zaspíte," přidal.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud