14. září 2017 • 15:45

Rozvod slavných značek v F1? McLaren se choval hloupě, tvrdí Ecclestone

Autor: ija
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý vládce F1 Bernie Ecclestone tvrdí, že je to tým McLaren, kdo může za krach kdysi veleúspěšného partnerství s japonskou Hondou. Britská stáj prý nebude o nic spokojenější s motory Renault, nové spojení má být potvrzeno v nejbližších hodinách.



Spolupráce stáje McLaren s motory Honda přinesla na přelomu osmdesátých a devadesátých let ve slavné éře Ayrtona Senny a Alaina Prosta McLarenu čtyři mistrovské tituly a fanoušci F1na celém světě se těšili na stejně úspěšné pokračování.

Nová éra se ale ukázala být jednou velkou katastrofou. Dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso, považovaný za jednoho z nejlepších pilotů ve startovním poli, dokázal jen dvakrát v dosavadním průběhu sezony dovézt svůj McLaren do cíle a na jeho bodovém kontě se krčí přeskromná desítka. V pořadí stájí je slavná stáj předposlední.

A tak má dojít k nezbytnému rozvodu obou prominentních značek. McLaren si pro příští sezonu vyhlédl motory Renault a Honda zůstane v F1 jako dodavatel agregátů pro Toro Rosso, které má zatím pod kapotou právě motor Renault.

Bernieho Ecclestona, jehož dlouholeté panování v F1 skončilo letos převzetím celého byznysu společností Liberty Media, potěšilo, že tím pádem Alonso v McLarenu setrvá, ale jinak krok britské stáje nechápe. „Smlouva s Renaultem je hotová věc,“ řekl Ecclestone britskému listu Daily Mail.

Bernie Ecclestone si může pořádně oddechnout
Bernie Ecclestone si může pořádně oddechnout

Dílky skládačky

„Že Alonso zůstane, to je samosebou super zpráva. Ale neřekl bych, že McLaren bude s Renaultem spokojenější, než byl s Hondou. Nebyla to totiž chyba Hondy, že to nefungovalo. To McLaren byl na vině. Dennodenně s něčím bojovali, místo toho, aby na tom mákli. Chovali se hloupě,“ nechal se slyšet Ecclestone.

Motorová rošáda mezi McLarenem a Toro Rosso je součástí komplikované skládanky, která nejspíš přinese nejen setrvání Alonsa v týmu. Španělský jezdec sice popřel, že by byl postavil McLarenu ultimátum jako buď já, nebo Honda, některé jeho komentáře jasně ukázaly, co si o tom myslí.

Součástí pozoruhodného puzzle s výměnou dodavatele motorů mezi dvěma stájemi je i další španělský pilot Carlos Sainz junior, syn dvojnásobného mistra světa v rallye. Renault ho chtěl z Toro Rosso získat, ale neuspěl. Má se za to, že teď je Sainz důležitým dílkem skládačky.

Renault souhlasil s ukončením smlouvy s Toro Rosso, a tím umožnil rozchod McLarenu s Hondou, za předpokladu, že Red Bull, jehož je Toro Rosso „béčkem“, pustí Sainze. Ani jednu z transakcí dosud nikdo nepotvrdil, ale mělo by to přijít během pár hodin, ještě před víkendovou Velkou cenou Singapuru.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud