25. března 2018 • 08:49

Vettel na úvod porazil Hamiltona. I díky virtuálnímu safety caru

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úvodní závod nové sezony formule 1 Velkou cenu Austrálie vyhrál stejně jako loni Sebastian Vettel z Ferrari před úřadujícím mistrem světa Lewisem Hamiltonem z Mercedesu. Třetí příčku na okruhu v Albert Parku obsadil Kimi Räikkönen z Ferrari.



Hamilton odstartoval z pole position a postupně si vypracoval až osmisekundový náskok před oběma vozy italské stáje. Proto když ve 20. kole zajel vyměnit pneumatiky a pustil na první místo Vettela, který však ještě v boxech nebyl, nic nenasvědčovalo tomu, že by měl britský pilot přijít o vítězství.

Jenže boj dvou čtyřnásobných mistrů světa rozhodlo 28. kolo, ve kterém musel na trať safety car. Jezdci museli zpomalit, Vettel toho chytře využil k zastávce v depu a vrátil se na prvním místě. Hamilton poté sice několikrát zajel nejrychlejší kolo závodu, ale německého rivala už předjet nedokázal.

"Start mi moc nevyšel a potom jsem se kvůli pneumatikám trochu trápil. Modlil jsem se, aby přišel safety car, a štěstí se na nás usmálo," řekl Vettel, který se po Hamiltonovi, Michaelu Schumacherovi a Alainu Prostovi stal teprve čtvrtým pilotem se stovkou umístění na stupních vítězů. Navíc toho dosáhl v jubilejním 200. závodu.

Hamilton skončil o pět sekund druhý. "Ferrari dnes odvedlo lepší práci a my se z toho musíme poučit," uvedl britský pilot. "Navíc se tady velmi špatně předjíždí, takže na konci už jsem šetřil motor. Přesně podle hesla, že jsem sice prohrál bitvu, ale rozhodně ne válku," dodal.

Hamilton nakonec skončil o pět sekund druhý a od třetího Räikkönena ho dělila další vteřina. Pro čtvrtou příčku si po startu z osmého místa dojel domácí Daniel Ricciardo z Red Bullu, zatímco Fernando Alonso potvrdil pátou příčkou výrazné zlepšení McLarenu.

Šestý dojel čtvrtý jezdec sobotní kvalifikace Max Verstappen z Red Bullu. Nizozemský pilot nezvládl vjezd do první zatáčky desátého kola, dostal hodiny a propadl se až na průběžnou osmou příčku. Sedmý byl Nico Hülkenberg z Renaultu a osmý Valtteri Bottas z Mercedesu, který si oproti startu o sedm míst polepšil.

Velmi smolnou Velkou cenu prožili oba jezdci stáje Haas, kteří se na startovní roštu nečekaně seřadili na pátém a šestém místě. Kevin Magnussen musel kvůli špatně upevněnému kolu odstoupit ve 22. okruhu ze čtvrtého místa, na které se tak posunul jeho týmový kolega Romain Grosjean. Vydržel na něm ale jen tři kola a poté i on kvůli špatně upevněnému kolu předčasně skončil.

Výsledky:

1. Vettel (Něm./Ferrari) 1:29:33,283, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -5,036, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -6,309, 4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -7,069, 5. Alonso (Šp./McLaren) -27,886, 6. Verstappen (Niz./Red Bull) -28,945, 7. Hülkenberg (Něm./Renault) -32,671, 8. Bottas (Fin./Mercedes) -34,339, 9. Vandoorne (Belg./McLaren) -34,921, 10. Sainz (Šp./Renault) -45,722.

Průběžné pořadí MS (po 1 z 21 závodů): 1. Vettel 25 b., 2. Hamilton 18, 3. Räikkönen 15, 4. Ricciardo 12, 5. Alonso 10, 6. Verstappen 8, 7. Hülkenberg 6, 8. Bottas 4, 9. Vandoorne 2, 10. Sainz 1.

Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 40, 2. Mercedes 22, 3. Red Bull 20, 4. McLaren 12, 5. Renault 7.

Sebastian Vettel projíždí cílem úvodního závodu nové sezony
Sebastian Vettel projíždí cílem úvodního závodu nové sezony

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud