24. června 2018 • 15:44

Touha a odvaha snít. Saúdky už můžou řídit, jedna se projela ve formuli 1!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V den, kdy v Saúdské Arábii přestal platit pro ženy zákaz řídit osobní a nákladní vozidla i motocykly, umožnila stáj formule 1 Renault saúdské podnikatelce Asíl Hamádové jízdu v monopostu F1 po okruhu v Le Castellet. Dějiště Velké ceny Francie, jež se do mistrovství světa letos vrátila po deseti letech, se tak stalo i místem symbolické oslavy zrušení této mnohaleté restrikce. Saúdská Arábie, nábožensky konzervativní absolutní monarchie, byla poslední zemí na světě, kde ženy nesměly usednout za volant.



Hamádová je první ženskou členkou motoristické federace ve své zemi a působí i v ženské komisi světové federace FIA. Na okruhu Paula Rickarda dnes absolvovala v rámci předzávodní show jedno kolo ve vozu Lotus-Renault, s kterým v roce 2012 současný pilot Ferrari Kimi Räikkönen vyhrál Velkou cenu Abú Zabí.

Asíl Hamádová, první ženská členka motoristické organizace v Saúdské Arábii se v první den po skončení zákazu řízení ve své vlasti projela ve formuli 1
Asíl Hamádová, první ženská členka motoristické organizace v Saúdské Arábii se v první den po skončení zákazu řízení ve své vlasti projela ve formuli 1

"Motoristický sport mám ráda od dětství. A řídit formuli 1 je víc, než o čem se mi snilo. Jet tady před diváky v autě domácího týmu je čest," řekla Hamádová médiím. "Řídit právě v tento den je důkaz toho, čeho člověk může dosáhnout, když má touhu a odvahu snít," uvedla.

Zrušení zákazu řízení pro ženy v Saúdské Arábii je jednou z reforem, které země zavedla s nástupem korunního prince Muhammada bin Salmána loni v červnu a které zmírňují restrikce vůči ženám či otvírají ekonomiku.

Monarchie a její stoupenci rozhodnutí nechat ženy řídit zdůvodňují mimo jiné globalizací, či vysokým počtem vzdělaných žen, které mají chuť si dále budovat kariéru.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud