24. listopadu 2018 • 15:56

Alonso odstartuje do posledního závodu z 15. místa, pole position má Hamilton

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do závěrečného závodu sezony formule 1 Velké ceny Abú Zabí odstartuje z pole position Lewis Hamilton. Již jistého mistra světa v první řadě na okruhu Yas Marina doplní jeho kolega ze stáje Mercedes Valtteri Bottas.



Hamilton si pro 83. pole position v kariéře dojel v rekordním čase 1:34,794 a v neděli zaútočí na jedenácté vítězství v sezoně a osmé z posledních jedenácti závodů. Úspěšná série mu před třemi týdny v Mexiku vynesla jako teprve třetímu jezdci v historii pátý titul mistra světa. Rozhodnuto je i v Poháru konstruktérů, který popáté za sebou získal Mercedes.

Bottas v kvalifikaci na druhém místě zaostal o necelé dvě desetiny. Finský pilot bude v neděli usilovat o odčinění nelichotivé statistiky, protože se může stát prvním jezdcem mistrovské stáje po pěti letech, který v sezoně nevyhraje ani jeden závod. Bottas naposledy zvítězil v minulé sezoně právě v Abú Zabí.

Za dvojicí mercedesů se seřadili jezdci Ferrari. Vicemistr světa Sebastian Vettel byl třetí a Kimi Räikkönen do posledního závodu v barvách italské stáje před odchodem do Sauberu odstartuje ze čtvrtého místa. Pátý dojel Daniel Ricciardo, který se v jubilejním 150. závodě ve formuli loučí se stájí Red Bull, protože v příští sezoně bude jezdit za Renault. Šestý byl jeho týmový kolega Max Verstappen.

Dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso z McLarenu odstartuje do posledního závodu ve formuli 1 z patnáctého místa. „Hlavní je dojet do cíle a podat takový výkon, abych mohl být na poslední Velkou cenu hrdý. A kdybychom skončili na bodech, byl by to splněný sen,“ řekl Alonso, jehož rozlučku s formulí v Abú Zabí připomíná speciálně vyzdobená helma a vůz.

Kvalifikace na Velkou cenu Abú Zabí, závěrečný závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:34,794, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,162, 3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,331, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,571, 5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,607, 6. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,795, 7. Grosjean (Fr./Haas) -1,398, 8. Leclerc (Mon./Sauber) -1,443, 9. Ocon (Fr./Force India) -1,746, 10. Hülkenberg (Něm./Renault) -1,748.

Elitní trojice závěrečné kvalifikace letošní sezony formule 1: zleva druhý Valterri Bottas, vítěz Lewis Hamilton a třetí Sebastian Vettel
Elitní trojice závěrečné kvalifikace letošní sezony formule 1: zleva druhý Valterri Bottas, vítěz Lewis Hamilton a třetí Sebastian Vettel

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud