14. března 2019 • 14:43

Happy end se blíží! Před 8 roky málem přišel o ruku, teď se Kubica vrací do F1

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až se pilot Robert Kubica v neděli postaví na start Velké ceny Austrálie, která zahájí nový ročník formule 1, půjde doslova o hollywoodský happy end. Před osmi lety totiž při nehodě při rallye málem přišel o ruku, ale přesto se po dlouhé cestě dokázal do královské třídy motosportu vrátit.



A podle vlastních slov se Kubica vrací jako lepší člověk. "Před nehodou jsem všechno viděl černobíle. Buď ano, nebo ne. Nic mezi tím," řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters. "Kdybych tehdy jel o 15 centimetrů vpravo, nic by se mi nestalo. Kdybych ale jel o deset centimetrů vlevo, už bych tady nebyl. Tehdy jsem si uvědomil, že život není černobílý," dodal.

Čtyřiatřicetiletý Kubica v letech 2006 až 2010 jezdil ve formuli za Sauber a Renault. V roce 2008 v Kanadě si připsal dosud jediné vítězství a na kontě má také šest třetích míst. Nyní se do mistrovství světa vrací po devíti letech a řadě operací poraněné ruky. Poslední závod ve formuli odjel v roce 2010 v Abú Zabí, kde skončil pátý.

VIDEO: Kubicova nehoda vypadala hrozivě

"Změnil jsem se. Jsem víc otevřený, citlivý, což ve formuli nemusí být úplně nejlepší věc. Ale když se člověk dokáže ovládat, tak emoce můžou pomoct," přidal polský jezdec. Přiznal, že vůbec netuší, co od návratu na trať může vlastně očekávat.

"Hodně lidí se mě ptá na Austrálii. A já vůbec netuším, ale nebojím se," prohlásil. "Když se mě zeptáte, jestli si věřím, tak vám řeknu: Ano, věřím si. Ale na druhou stranu vím, že se dostanu do situací, ve kterých jsem velmi dlouho nebyl. Výhoda je, že žádný z jezdců nikdy neví, jaké to bude v první zatáčce," dodal.

"Takže je ve finále jedno, jestli jsem nezávodil devět let nebo tři měsíce," uvedl Kubica. "Ale jedno vím jistě. Vím, co mě sem dostalo zpátky. Vím, co mě to všechno stálo. A také vím, že to bude velmi těžké. Že jsem se dokázal vrátit, to neznamená, že budu mít nějaké výhody. Že bych třeba odstartoval s náskokem dvaceti vteřin. Nic nedostanu zadarmo," prohlásil.

Robert Kubica na nedávném testování v Barceloně
Robert Kubica na nedávném testování v Barceloně

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud