Ivo Pospíšil
10. června 2019 • 09:19

Frustrovaný Vettel: Ukradli mi výhru! Hamiltonovi vzal i vítěznou ceduli

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeká na to dlouho. Takřka deset měsíců. Celou letošní sezonu. Přičemž za to dostává i pořádně za uši. A v neděli byl Sebastian Vettel tak blízko… Celou GP Kanady strávil v čele a útočil na ukončení vítězné série Mercedesu, přesto jednou zachyboval, vyjel z tratě, a když při návratu skřípl Lewise Hamiltona, dostal pětivteřinový trest a triumf ztratil. „Ukradli nám výhru,“ soptil pak na komisaře. Pak předvedl také výstup u Hamiltonovy formule.



Být v kůži Sebastiana Vettela není letos lehká záležitost. Připomíná takřka boxovací pytel v automatu na pouti, kde si každý kolemjdoucí chce bouchnout, aby svým přátelům ukázal, jakou má zrovna sílu. A proč ne, když je tam tak na ráně?

Je ve Ferrari už pátý rok a titul stále nepřivezl. Od začátku sezony slýchá, jak je pomalejší než jeho mladý týmový kolega Charles Leclerc. A jak, když o něco jde, chybuje. V neděli to mohl německý pilot napravit. Ukázat že už je jinde. Jenže v klíčové chvíli znovu zaváhal.

Jelo se 48. kolo GP Kanady (do konce zbývalo 22), když vedl. V každé zatáčce a rovině se mu sice v zrcátkách zjevoval Lewis Hamilton . Neútočil. Ale byl tam. Přičemž Vettel odolával a zdálo se, že vrátí úder svým kritikům i zaplaší spekulace, že prý po sezoně chystá konec kariéry.

Jenže i tentokrát selhal. Vyjel mimo trať, a když se na ni vracel, svého soka zablokoval. „To bylo nebezpečné,“ hřímal Hamilton do vysílačky, načež šéf Toto Wolff se v boxech rozčiloval a incidentem se hned začali zabývat komisaři. Výsledek? Pětivteřinová penalizace.

Na první pohled nic hrozného. Ve chvíli, kdy se však Hamilton z jeho zadního křídla za celý závod nevzdálil víc než na čtyři vteřiny, to byl zdrcující verdikt. Vettel celý závod jel a i dojel první. Jenže první se na stupně vítězů nepostavil.

„Neměl jsem kam jet. Nebylo kam. Neviděl jsem ho,“ hájil se ještě ve vysílačce. A ještě přitvrdil: „Co si myslíte, kam jsem měl jet? Měl jsem trávu na kolech. Kradou nám náš závod.“

Expert BBC Jolyon Palmer měl však jasno: „Byla to velká Vettelova chyba, a to v tu chvíli nebyl pod tlakem. Když se vracel na trať, zcela Hamiltona zablokoval, nemohl projet a naopak ho natlačil ke zdi. Proti tomu se nedá nic říct a pětivteřinová penalizace stačí Hamiltonovi, aby jel pro výhru.“ Což Brit také udělal. „Není to styl, jakým bych chtěl vyhrávat, ale je to tak. Díky všem,“ přiznal pak ve vysílačce a i komentátor BBC Jack Nicholls uznal: „Nemyslím si, že by bez té chyby Lewis vyhrál.“

I proto Vettel královsky zuřil. Slovo „ne“ zopakoval ve vysílačce po projetí cílem tak šestkrát za sebou a hned k nim přidal: „Musíte být slepý, abyste si myslel, že jsem to mohl udělat jinak. Svět se zbláznil, tohle není fér.“

Načež u toho neskončil. Vyhnul se pozávodním rozhovorům, naháněl komisaře a dokonce i sebral ceduli s číslem 1 pro vítězný vůz a k Hamiltonovu mercedesu přidělil jeho dvojku.

„Kam jsem asi měl jet?“ zlobil se na něj a na stupních vítězů si Brit i vyslechl bučení některých fanoušků: „Tohle zase ne. Lidé by na něj neměli bučet. Když už tak by měli bučet kvůli takovým směšným verdiktům. Lewis byl trochu rychlejší, ale my jsme byli schopní ho udržet za sebou. Zeptejte se lidí, co si o tom myslí,“ dodal nakvašeně.

Byl to hořký dojezd jedné velké šance a závodu. Mohlo to být Vettelovo vítězství číslo 53. Jenže je z toho triumf Hamiltona č. 78. A jeho náskok v čele vyrostl už na 29 bodů.

Reakce Sebastiana Vettela po Velké ceně Kanady: přemístil ceduli pro vítěze závodu od Hamiltonova vozu
Reakce Sebastiana Vettela po Velké ceně Kanady: přemístil ceduli pro vítěze závodu od Hamiltonova vozu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud