16. srpna 2020 • 17:00

Velká cena Španělska pro Hamiltona, k rekordu chybí tři výhry! Leclerc nedojel

Autor: ČTK, ros
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velkou cenu Španělska formule 1 vyhrál šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton a na okruhu v Barceloně triumfoval počtvrté za sebou. Obhájce titulu si v této sezoně připsal čtvrté vítězství a upevnil si vedení v průběžném pořadí šampionátu. Druhý byl Max Verstappen z Red Bullu, třetí Valtteri Bottas z Mercedesu.



Hamilton odstartoval z pole position a bez problémů si dojel pro 88. triumf v kariéře. Od rekordu slavného Michaela Schumachera ho dělí už jen tři úspěchy. Další maximum bývalé hvězdy Ferrari může pětatřicetiletý Brit vyrovnat na konci sezony ziskem sedmého titulu.

Na druhém místě skončil se ztrátou 24 sekund Verstappen, který minulý týden v Silverstonu ukončil neporazitelnost Mercedesu v ročníku. Dílčí úspěch v boji s mistrovskou stájí si připsal i dnes, protože hned po startu ze třetího místa se dokázal posunout před Bottase a pozici poté bez větších potíží udržel.

Lewis Hamilton ovládl Velkou cenu Španělska
Lewis Hamilton ovládl Velkou cenu Španělska

Bottas za Hamiltonem zaostal o 44 sekund a prožil další nepovedený závod. Před týdnem v jubilejní Velké ceně k příležitosti 70. výročí formule 1 neudržel pole position, do cíle dojel až na třetím místě a v průběžném pořadí se propadl na třetí místo za Verstappena.

Stejné pořadí jako v dnešním závodě patří trojici pilotů, kteří shodně nadělili zbytku startovního pole jedno kolo, také v dosavadním hodnocení kvůli koronaviru zkrácené sezony. Hamilton vede se ziskem 132 bodů, druhý Verstappen jich má na kontě 95 a Bottas 89.

Za nejlepší trojicí se seřadili jezdci Racing Pointu Lance Stroll a Sergio Pérez, pro kterého šlo o vydařený návrat po dvou zmeškaných Velkých cenách kvůli pozitivnímu testu na koronavirus. Šestý byl Carlos Sainz z McLarenu a na sedmé příčce zaznamenal čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel z Ferrari druhý nejlepší výsledek v sezoně. Jeho týmový kolega Charles Leclerc kvůli technickým problémům závod nedokončil.

Velká cena Španělska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Barceloně:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:31:45,279, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -24,117, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -44,752, 4. Stroll (Kan./Racing Point), 5. Pérez (Mex./Racing Point), 6. Sainz (Šp./McLaren), 7. Vettel (Něm./Ferrari), 8. Albon (Thaj./Red Bull), 9. Gasly (Fr./Alpha Tauri), 10. Norris (Brit./McLaren) všichni -1 kolo.

Nejrychlejší kolo: Bottas.

Průběžné pořadí MS (po 6 závodech): 1. Hamilton 132 b., 2. Verstappen 95, 3. Bottas 89, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) 45, 5. Stroll 40, 6. Albon 40.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 221, 2. Red Bull 135, 3. Racing Point 63, 4. McLaren 62, 5. Ferrari 61, 6. Renault 36, 7. Alpha Tauri 16, 8. Alfa Romeo 2, 9. Haas 1.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud