27. června 2021 • 16:35

Verstappen vyhrál VC Štýrska, MS už vede o 18 bodů. Mercedesy hned za ním

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nizozemský jezdec Max Verstappen vyhrál stylem start - cíl Velkou cenu Štýrska vozů formule 1 a navýšil svůj náskok v čele mistrovství světa před Lewisem Hamiltonem na 18 bodů. Pilot Red Bullu nedal britskému rivalovi žádnou možnost k předjetí. Hamilton při obhajobě loňského vítězství bral alespoň vedle druhého místa prémiový bod za nejrychlejší kolo v závodě. Třetí příčku uhájil jeho týmový kolega z Mercedesu Valtteri Bottas.



Verstappen si dojel ve Spielbergu pro čtvrté vítězství v sezoně a 14. celkově. Zároveň navázal na předchozí triumfy z Red Bull Ringu v letech 2018 a 2019, a po Velké ceně Francie ovládl druhý podnik po sobě.

Třiadvacetiletý Nizozemec dál pokračuje ve snaze o sesazení sedminásobného šampiona Hamiltona z trůnu. Navýšit náskok bude moci opět příští týden, kdy se na trati ve Spielbergu pojede Velká cena Rakouska.

Red Bull startoval na domácí trati z pole position poprvé v historii a Verstappen toho od začátku využil. Po startu udržel za sebou i Hamiltona a zajížděl jedno nejrychlejší kolo za druhým. Problémy měl naopak Pierre Gasly, jenž při hromadné kolizi ve třetí zatáčce ulomil kolo a závod pro něj skončil. Na stejnou nehodu doplatili i Nicolas Latifi z Williamsu a Charles Leclerc z Ferrari, kteří se propadli na chvost pole.

Lewis Hamilton na Maxe Verstappena nestačil
Lewis Hamilton na Maxe Verstappena nestačil

Zatímco Verstappen měl na Hamiltona po deseti kolech náskok tří vteřin, problémy s vozem potkaly Landa Norrise, jehož pomalejšího tempa využili k předjetí jak Sergio Pérez, tak Bottas.

Závod jinak příliš vzruchu nenabídl. Jediná změna na předních příčkách přišla v 28. kole, kdy měl Pérez při zastávce v boxech problémy s výměnou levé zadní pneumatiky a ztratil 4,2 vteřiny. Toho využil Bottas a díky své rychlé zastávce ho při návratu na trať předstihl. Naopak vedoucí Verstappen přečkal výměnu gum bez komplikací a držel se dál bezpečně před Hamiltonem.

Další smolný závod absolvoval George Russell, který s Williamsem sice v první polovině atakoval bodované příčky, ale později musel kvůli potížím s motorem odstoupit.

V závěru Red Bull nasadil Pérezovi čerstvější pneumatiky, aby zkusil v posledních kolech Bottase ještě atakovat, nicméně to už Mexičan nestihl a dojel o necelou půlvteřinu čtvrtý. Navíc přišel na poslední chvíli o prémiový bod pro nejrychlejší kolo, který mu vzal po své dodatečné zastávce v boxech Hamilton.

Velká cena Štýrska, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spielbergu:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:22:12,925, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -35,743, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -46,907, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -47,434, 5. Norris (Brit./McLaren), 6. Sainz (Šp./Ferrari), 7. Leclerc (Mon./Ferrari), 8. Stroll (Kan./Aston Martin), 9. Alonso (Šp./Alpine), 10. Cunoda (Jap./AlphaTauri) všichni -1 kolo.

Nejrychlejší kolo: Hamilton.

Průběžné pořadí MS (po 8 z 23 závodů): 1. Verstappen 156 b., 2. Hamilton 138, 3. Pérez 96, 4. Norris 86, 5. Bottas 74, 6. Leclerc 58.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 252, 2. Mercedes 212, 3. McLaren 120, 4. Ferrari 108, 5. AlphaTauri 46, 6. Aston Martin 44, 7. Alpine 31, 8. Alfa Romeo 2.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud