Marek Stodůlka
20. června 2021 • 16:55

Verstappen slaví! Odvážná strategie, Hamiltona předjel před koncem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Par excellence! Představení Red Bullu a zejména Maxe Verstappena v GP Francie bylo fenomenální. Přestože v úvodu chyboval a ztratil vybojovanou pole position, dvěma skvěle naplánovanými zastávkami v boxech a závěrečnou stíhací jízdou předstihl Lewise Hamiltona. Dojel si tak pro třetí výhru v letošní sezoně. Dvojici na stupních vítězů doplnil Nizozemcův týmový kolega Sergio Pérez.



Tenhle závod bude o jedné zastávce v boxech, tvrdilo se. Red Bull s Maxem Verstappenem ale rozprášili tuhle teorii, když se ve čtyřiatřicátém kole rozhodli podruhé vyměnit pneumatiky. Nizozemec se propadl na čtvrté místo a začal stíhací jízdu, kterou dokončil v předposledním okruhu, kdy se výborným předjížděcím manévrem dostal před Lewise Hamiltona na první místo.

Verstappen startoval z čela startovního roštu, když v sobotu zvítězil v kvalifikaci. V úvodu ale zachyboval a vyjel mimo trať, takže o pozici přišel. „Ztratil jsem trakci. Snažil jsem se to několikrát napravit, ale prostě jsem ji ztratil,“ krčil s úsměvem na tváři rameny po závodě.

V cíli jej chyba nemusela mrzet. Společně s týmem skvěle reagovali na dění na trati a oproti konkurenčnímu Mercedesu byli vždy o krok napřed. První chybu předvedla stáj, jejíž barvy hájí Hamilton, v devatenáctém kole, když se Red Bull se rozhodl poslat svou jedničku do boxu.

Po relativně rychlém pit stopu a návratu na dráhu se Verstappen dostal těsně před Valtteriho Bottase. Reakce Hamiltona přišla o kolo později, jenomže konkurent už tou dobou pelášil na nových gumách, a tak když rodák ze Stevanage vyjel z boxové uličky, koukal se jenom na rivalův zadní spoiler.

 „Pokračuj v tlaku, Lewisi, máš na to,“ podporovali při rádiové komunikaci týmoví kolegové sedminásobného mistra světa. Red Bull ale neměl v plánu bránit až do cíle těsné vedení. „Nemůžeme to takhle vydržet až do konce,“ oznámil Verstappen svému týmu a ve 34. kole opět zastavil v boxech, kde obul svou formuli do středně tvrdých pneumatik.

Max Verstappen předjel Lewise Hamiltona v předposledním kole
Max Verstappen předjel Lewise Hamiltona v předposledním kole

„Byl opravdu popředu, takže jediná šance byla zůstat na dráze a doufat, že pneumatiky vydrží tak dlouho, jak jen to půjde,“ hodnotil Hamilton v cíli taktický tah soupeřů. Bránil se statečně, sedm kol před koncem to vypadalo, že vítězství uhájí. Jeho náskok na Nizozemce se totiž zasekl kolem čtyř a půl vteřiny, oba monoposty kroužily stále se stejným odstupem.

Pak ale Verstappen vypálil dopředu, každým kolem ukrajoval metry a přibližoval se. V předposledním okruhu se dostal na dostřel za Brita a na nic nečekal. Na první delší rovince otevřel zadní spoiler, zapnul systém DRS a prohnal se kolem Hamiltona. Stáj Red Bullu v ten moment téměř explodovala, mechanici vyskočili ze sedaček a bujaře slavili.

„To byl ale závod, kámo, ha ha, díky moc!“ neskrýval radost také samotný jezdec, když se mu kolem očí mihla šachovnicová vlajka signalizující konec závodu. „Nemysleli jsme, že undercut bude dnes tak účinný, ale rozhodli jsme se to s Maxem zkusit. A když vyjel na dráhu, byl fenomenální,“ chválil závodníka týmový ředitel Christian Horner.

Red Bull vyhrál už třetí Velkou cenu v řadě. Verstappen přidal k triumfu v Monaku také včerejší francouzské vítězství. A když mu v Baku explodovala pneumatika, zastoupil jej týmový kolega Sergio Pérez, který včera dojel třetí. „Vyplatilo se zůstávat vzadu, i když to pro mě bylo těžké,“ řekl v cíli Pérez. „Pořádně jsem zahřál pneumatiky, vydržel jsem na trati déle a vyšlo to. Byl to skvělý závod, parádní pro celý tým.“

Španěl, stejně jako Hamilton a Bottas, zastavoval v boxech jen jednou. A když jedničky obou stájí bojovali o vítězství, dvojky si to rozdaly o třetí místo. Čtyři okruhy před koncem se závodník Red Bullu přehnal přes finského rivala, který to nesl velmi nelibě. „Říkal jsem, ku**a, že to je závod na dvě zastávky,“ lamentoval Bottas.

Mercedes tak ztratil nejen v pořadí jezdců, ale také v poháru konstruktérů. Na největšího rivala ztrácí 37 bodů, Hamilton je pak 12 bodů za Verstappenem. 

Velká cena Francie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Le Castellet:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:27:25,770,
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -2,904,
3. Pérez (Mex./Red Bull) -8,811,
4. Bottas (Fin./Mercedes) -14,618,
5. Norris (Brit./McLaren) -1:04,032,
6. Ricciardo (Austr./McLaren) -1:15,857,
7. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1:16,596,
8. Alonso (Šp./Alpine) -1:17,695,
9. Vettel (Něm./Aston Martin) -1:19,666,
10. Stroll (Kan./Aston Martin) -1:31,946.

Nejrychlejší kolo: Verstappen.

Průběžné pořadí MS (po 7 z 23 závodů):
1. Verstappen 131 b.,
2. Hamilton 119,
3. Pérez 84,
4. Norris 76,
5. Bottas 59,
6. Leclerc (Mon./Ferrari) 52.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 174, 2. Mercedes 148, 3. Ferrari 94, 4. McLaren 92, 5. AlphaTauri 39, 6. Aston Martin 37, 7. Alpine 25, 8. Alfa Romeo 2.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud