Marie Sehnálková
8. května 2022 • 23:10

Drama v Miami! Verstappen udolal Ferrari a stáhl ztrátu na Leclerca

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To byl závod! David Beckham, Ashton Kutcher, Michael Jordan či Pharell Williams. Jen malý výčet z hvězd, které dorazily na historicky první Velkou cenu formule 1 v Miami. VIP hostům i zaplněným tribunám na okruhu připravili jezdci rozhodně skvělý divácký zážitek. Ze souboje nakonec vyšel vítězně Max Verstappen, který překonal oba piloty Ferrari.



„Myslím, že tento víkend bude pořádně bláznivý,“ řekl Max Verstappen, když se ho novináři ptali na první dojmy ze zbrusu nového okruhu v Miami. To ještě pilot Red Bullu netušil, jak blízko bude tato predikce skutečnosti.

Závodní víkend byl pro nizozemského jezdce jako na houpačce. Vše začalo pátečním testováním, kdy se mu kvůli technickým závadám podařilo odjet pouhých pět kol. Nejprve se mu začal přehřívat monopost a poté hořet pravá zadní brzda. Do sobotní kvalifikace tak Verstappen vstupoval bez větší znalosti trati. I přesto se mu v boji o pole position dařilo a dlouhou dobu dokonce průběžně vedl. Jenže v druhé části udělal chybu, čímž se před něj dostal Carlos Sainz i Charles Leclerc.

Velká cena se tak opět nesla ve znamení souboje mezi vozy Ferrari v první lajně a Red Bullem ve druhé. Ihned po startu ovšem Verstappen zamíchal pořadím, když se po vnějšku dostal před Carlose Sainze. V devátém kole atakoval i Charlese Leclerca a zařadil se na průběžné první místo.

Relativně monotónní průběh závodu, ve kterém si Max Verstappen jel pro pohodlné vítězství před oběma jezdci Ferrari, ovšem narušil ve 41. kole safety car. Ten na trať vyjel po kolizi Landa Norrise s Pierrem Gaslym.

Po restartu se Verstappenovi sice podařilo udržet první místo, avšak na paty mu začal dýchat opět Charles Leclerc. I přes využití systému DRS však pilotovi Red Bullu nestačil. Verstappen protnul cíl jako první a připsal si 26 mistrovských bodů včetně toho za nejrychlejší kolo.Dvojici na stupních vítězů doplnil Carlos Sainz, který po restartu odolal útokům Sergia Péreze.

„Po restartu jsme to rozjeli naplno. Zpočátku jsem se sice museli potýkat se zahříváním pneumatik, které neměly přilnavost, ale jakmile se dokázali dostat do provozní teploty, dokázal jsem Charlesovi odjet,“ řekl po vítězství nizozemský pilot Red Bullu. „Bez technických problémů, které jsme měli, bych byl dnes ještě lepší. Musíme mít takové věci pod kontrolou," dodal v narážce na páteční testování.

Zajímavý souboj se v závěru uskutečnil i mezi týmovými kolegy z Mercedesu. George Russell, který po nepovedené kvalifikaci startoval z 11. místa, vytěžil maximum z vyjetí safety car a skončil pátý před svým zkušenějším kolegou Lewise Hamiltonem. V závěru závodu byli diváci také svědky nehody mezi Mickem Schumacherem a jeho velkým kamarádem Sebastianem Vettelem . Oba jezdci přitom měli před kolizí jisté bodové umístění.

GP v Miami není jedinou letošní Velkou cenou, která se letos koná v Americe. Monoposty se sem vrátí opět v říjnu, kdy závodníky čeká souboj v Austinu.

Lewis Hamilton: Nejúspěšnější pilot F1 v historii
Video se připravuje ...

Velká cena Miami, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:34:24,258, 2. Leclerc (Mon./Ferrari) -3,786, 3. Sainz (Šp./Ferrari) -8,229, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -10,638, 5. Russell (Brit./Mercedes) -18,582, 6. Hamilton (Brit./Mercedes) -21,368, 7. Bottas (Fin./Alfa Romeo) -25,073, 8. Ocon (Fr./Alpine) -28,386, 9. Alonso (Šp./Alpine) -32,128, 10. Albon (Thaj./Williams) -32,365

Nejrychlejší kolo: Verstappen.

Průběžné pořadí MS (po 5 z 22 závodů): 1. Leclerc 104 b., 2. Verstappen 85, 3. Pérez 66, 4. Russell 59, 5. Sainz 53, 6. Hamilton 36, 7. Norris (Brit./McLaren) 35, 8. Bottas 30, 9. Ocon 24, 10. Magnussen (Dán./Haas) 15.

Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 157, 2. Red Bull 151, 3. Mercedes 95, 4. McLaren 46, 5. Alfa Romeo 31, 6. Alpine 28, 7. Alpha Tauri 16, 8. Haas 15, 9. Aston Martin 5, 10. Williams 2.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud