27. května 2022 • 10:07

Legendární Monte Carlo! Konec tradice, šperků i Leclercovo prokletí?

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
0
  • Ve čtvrtek už se v Monaku trénovat nebudeVe čtvrtek už se v Monaku trénovat nebudeFOTO: Reuters

    Ikonická městská trať, na níž není nikdy k chybě daleko, a jež oplývá hvězdami napříč všemi odvětvími, bude už 7. zastávkou letošní sezony Formule 1. Stěžejní body monackého víkendu jsou jasné. Dokáže Charles Leclerc prolomit domácí prokletí? Odloží Lewis Hamilton své šperky? A kam se poděla tradice? To vše v pravidelném preview.

  • 1. Již žádné čtvrtky

    Délka trati: 3, 337 Km

    Počet kol: 78

    Sada gum: nejtvrdší (C3-C5)

    Šlo o místní specialitu. Oba páteční tréninky se v Monaku jezdily již ve čtvrtek na svátek Nanebevstoupení Páně. Po nich následoval den volna a ve zbytku již tradiční závodní víkend. Letos však došlo ke změně, a tak i v druhém nejmenším státě na světě proběhne typický program se dvěma tréninky v pátek, jedním v sobotu, po němž následuje kvalifikace, a vše vyvrcholí nedělním závodem. Místním se tato novinka pochopitelně nelíbí. Kromě konce tradice přijdou především o další den, který ve městě strávili turisté, což se negativně podepíše na výnosu z cestovního ruchu.    

    Ve čtvrtek už se v Monaku trénovat nebudeFoto Reuters

  •  2. Leclercovo prokletí

    Monačanova bilance na vlastní půdě je nechvalně proslulá. Včetně závodů v rámci Formule 2 nedokončil Charles Leclerc ani jednu domácí velkou cenu. Po dvou odstoupeních a dvou nehodách loni Leclerc šokoval ziskem pole position, kterou si pojistil nehodou v závěrečném pokusu, po níž byla kvalifikace ukončena. Ferrari však i přes veškerou snahu nezjistilo, že byla nárazem poničena hnací hřídel a Leclerc nakonec do samotného závodu ani nenastoupil. „Já se naštěstí umím z chyb rychle oklepat. Před rokem jsem musel hodně riskovat a předvést malý zázrak, abych dostal vůz na pole position. Letos mohu jet více v klidu,“ má čistou hlavu aktuálně druhý muž šampionátu.

  • 3. A šperky pryč!

    Je to velice sporné téma letošní sezony. FIA se totiž rozhodla vymáhat již dlouho účinné pravidlo o zákazu nošení šperků, což se především dotklo sedminásobného mistra světa, Lewise Hamiltona. „Minimálně dva si jednoduše vyndat nemohu. Musel bych si je nechat vyoperovat, přitom je to součást mojí identity,“ svěřil se sedmatřicetiletý Brit. Šéfové závodů jsou ovšem neoblomní a Hamiltonovi udělili výjimku pro dva závody a to sice Miami a Barcelonu. V Monaku už by tak jezdec Mercedesu měl startovat bez piercingu v nose, jinak jej čeká mastná finanční pokuta, jež se bude případně zvyšovat s dalšími závody.

    Lewis Hamilton je známý svou zálibou ve špercích a extravaganci Lewis Hamilton je známý svou zálibou ve špercích a extravaganciFoto Instagram.com

  • 4. Bláznivá kvalifikace

    V Barceloně se (zdá se) vrátil Mercedes do hry o vítězství. Nebýt nehody s Kevinem Magnussenem v prvním kole, mohl Lewis Hamilton reálně bojovat i o první příčku. Ve zbytku závodu byl totiž hned o 13 vteřin rychlejší než vítěz Max Verstappen. V sobotu bychom se tak mohli dočkat nesmírně vyhrocené kvalifikace, v níž by o pole position mělo reálně bojovat minimálně šest vozů. Data ze závěrečného sektoru v Katalánsku, který je svým profilem podobný pomalým zatáčkám v Monaku, dokonce naznačují, že i Alfa Romeo a Haas mají potenciál překvapit.

    Časy ze 3. sektoru v Barceloně

    1.      Ferrari - 27,336 s

    2.      Red Bull - 27,411 s

    3.      Alf Romeo - 27,443 s

    4.      Haas - 27,561 s

    5.      Mercedes - 27,698 s

    6.      McLaren - 27,768 s

    7.      Alpine - 27,896 s

    8.      Alpha Tauri - 27.984 s

    9.      Aston Martin - 28,197 s

    10.   Williams - 28,586 s

  • 5. Zamíchá karty déšť?

    Dobře se kvalifikovat, bez problému odstartovat, správně načasovat zastávky v boxech a úspěch je v knížectví takřka zaručen. Vše by ovšem mohl zdramatizovat déšť, jenž by se na pobřeží Ligurského moře měl snést při nedělním závodě. „Oproti minulým rokům náš vůz funguje za deště dobře, takže nám to třeba i pomůže,“ zaspekuloval Charles Leclerc.

    Program závodního víkendu:

    Pátek – 1. trénink 14:00, 2. trénink 17:00

    Sobota – 3. trénink 13:00, kvalifikace 16:00

    Neděle – závod 15:00

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud