5. července 2023 • 17:05

Kalendář formule 1 na rok 2024: tři závody v sobotu, rekordní počet VC

Autor: mrs
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Formule 1 zná kalendář závodů na nadcházející sezonu. Odjet by se mělo 24 Velkých cen, což nejvíce v historii F1. Na seznam se vrací Čína. Hned tři závody se pojedou netradičně už v sobotu.



„Je mi potěšením, že mohu oznámit kalendář na rok 2024 s 24 závody. O Formuli 1 je obrovský zájem a poptávka se zvyšuje. Věřím, že tento kalendář vytvoří správnou rovnováhu mezi tradičními a novými destinacemi,“ uvedl kalendář na nadcházející rok ředitel formule 1 Stefano Domenicali.

Sezona 2024 odstartuje v Bahrajnu, pak se seriál přesune do Saúdské Arábie. První dva závody se pojedou netradičně už v sobotu, a to kvůli islámskému svátku Ramadán. Jeho slavení se odvíjí od pohyblivého islámského kalendáře. Proto organizátoři zažádali o výjimku.

A nejde o jediné závody, které se v příštím roce budou konat už v sobotu. Výjimku dostala také Velká cena Las Vegas. Ta se v netradičním termínu pojede i letos. Začátek je naplánovaný na 22:00 místního času, což znamená, že v Evropě závod vypukne kolem sedmé hodiny ráno.

Do kalendáře formule 1 se po pěti letech vrátí také Velká cena Číny. Na seznamu závodů se měla podle plánů objevit už letos, avšak na poslední chvíli vypadla kvůli opatřením proti šíření koronaviru v zemi.

Vedení seriálu také změnilo termíny některých závodů, aby stájím usnadnilo logistiku. V Japonsku se například nově pojede v dubnu, Velká cena Ázerbájdžánu byla přesunuta na září a závod v Kataru se uskuteční před finále v Abú Zabí. „Chceme snížit logistickou zátěž a učinit sezonu udržitelnější," zdůvodnila rozhodnutí Mezinárodní automobilová federace. 

2. března: Bahrajn
9. března: Saúdská Arábie
24. března: Austrálie
7. dubna: Japonsko
21. dubna: Čína
5. května: Miami
19. května: Emilia Romagna
26. května: Monako
9. června: Kanada
23. června: Španělsko
30. června: Rakousko
7. července: Spojené království
21. července: Maďarsko
28. července: Belgie
25. srpna: Nizozemsko
1. září: Itálie
15. září: Ázerbájdžán
22. září: Singapur
20. října: Spojené státy americké
27. října: Mexiko
3. listopadu: Brazílie
23. listopadu: Las Vegas
1. prosince: Katar
8. prosince: Abu Dhabi

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud