Patrik Czepiec
1. února 2024 • 20:40

Hamiltonův šok! Uplatnil klauzuli a přejde k Ferrari. Už zařídil růst akcií

Autor: Patrik Czepiec, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přestupové období dnes vrcholí ve fotbale, největší transferová bomba ale přišla z úplně jiného sportu. Přesedne, nepřesedne? Přesedne! Ve čtvrtek se potvrdily dlouho se rojící spekulace kolem pilota Lewise Hamiltona. Devětatřicetiletý veterán v příštím kalendářním roce změní barvy svého monopostu a bude pokračovat v obdivuhodném tažení seriálem Formule 1 ve Ferrari. Přesun je o to pikantnější, že hvězdný jezdec závodí od roku 2013 za Mercedes.



Už je hotovo. Lewis Hamilton se domluvil na přestupu do Ferrari, od přespříští závodní sezony si tak sedminásobný mistr světa vyzkouší svou třetí stáj. Podle vyjádření Mercedesu aktivoval devětatřicetiletý Hamilton výstupní klauzuli, která mu umožní na konci letošní sezony odejít. Loni prodloužil v týmu smlouvu do roku 2025. Ferrari pak oznámilo, že Hamilton podepsal víceletou smlouvu.

„Prožil jsem jedenáct fantastických let s tímto týmem a jsem velmi hrdý na to, čeho jsme společně dosáhli,“ uvedl Hamilton v prohlášení Mercedesu. Rozhodnutí odejít označil za jedno z nejtěžších, jaké kdy musel udělat. „Ale nazrál čas, abych udělal tento krok, a těším se na novou výzvu,“ dodal.

Premiérovou Velkou cenu Kanady v roce 2007 absolvoval v posádce McLarenu, u nějž vydržel rovných pět let. Pak si Britovy služby zajistil právě Mercedes. Dlouhodobá symbióza se však definitivně vyčerpala.

Ještě vloni přitom rodák ze Stevenage prokazoval svému zaměstnavateli značnou důvěru. „Věřím, že se dostaneme nahoru, už jsme tam kdysi byli, a i když máme stále více nových kolegů, pořád si zachováváme skvělé hodnoty. Všichni se maximálně soustředí,“ pochvaloval si ostřílený jezdec.

Nakonec si Hamilton v rámci celkového pořadí zajistil třetí místo za dvojicí z RedBullu Maxem Verstappenem a Sergiem Perezem. Žádná ostuda. Brit přesto doufá ve znatelnější smazání ohromného náskoku rakouské stáje, která platí v uplynulých sezonách za nezdolného obra.

I na „stará kolena“ extravagantní Hamilton patří mezi vlivné osoby světa F1. Svědčí o tom i desetiprocentní nárůst cen akcií Ferrari na newyorské burze. Po oznámení plánované novinky ve čtvrtek dosáhly svého rekordního maxima.

Naopak šéf Mercedesu Toto Wolff a technický ředitel stáje James Allison se mohou začít strachovat o další budoucnost. Shánění jezdecké náhrady za Hamiltona nebude snadné. Zvláště když Lando Norris v lednu rozprášil spekulace o možném odchodu z McLarenu a podepsal víceletou smlouvu.

Bez práce po konci nadcházejícího ročníku může zůstat Španěl Carlos Sainz. U Ferrari po solidních výkonech právem žádal zvýšený plat a dvouletý kontrakt, zároveň však chtěl, aby o jeho dalším osudu rozhodlo vedení ještě před startem závodního programu. To se však dosud nestalo.

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud